С цветна заря от морето за празника Варна отбелязва празника на града. За първи път тя ще бъде изстрелвана от морето. За целта във водите са монтирани 3 понтона - на 120 метра от брега.

Успоредно с това пироефекти ще има и от кея на военноморската база. Най-доброто място за гледане на зарята ще бъде зоната край Морската гара, където в 20.00 часа ще започне празничният концерт.

Още снимки вижте тук

Празникът на Варна - 15-ти август, Свето Успение Богородично, започна днес по традиция със Света литургия и благодарствен молебен, отслужени от митрополит Йоан в Катедралния храм "Успение Богородично". Последва издигане на знамената на площад "Св. Св. Кирил и Методий" и литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, водено от кмета на Варна Иван Портних. Сред официалните лица на събитието бяха областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, народни представители, заместник-кметове, общински съветници, районни кметове, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, почетни консули и граждани.

Празничният ден продължава с богата програма. По традиция в 20 ч. в Летния театър ще започне церемонията по връчване на почетни звания и отличия. За настроението на зрителите ще се погрижат ансамбъл "Варна", камерният ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния", квартет "Светоглас", Донко Марков и група "Вакали".

В 20.30 ч. на пл. "Независимост" е началото на традиционния концерт със солисти и оркестър на Държавната опера - Варна, с диригент Кръстин Настев. Събитията са организирани от Община Варна, със съдействието на Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Празничният концерт на свободната зона на пристанището ще започне също в 20 ч. В ролята на водещи ще влязат Дамян Попов и Мария Накова - Миа. Миксът от изпълнители включва хип-хоп формацията Connection Crew, победителят от "Гласът на България" Атанас Кателиев и финалистите Кирил Хаджиев - Тино и Христиан Ненов, Славин Славчев и група "JulianТs Laughter", Ицо Хазарта, 4Magic, Ева Пармакова, италианският DJ Fabrizio Parisi и TITA. Кулминацията на вечерта ще бъде участието на гръцката звезда Claydee.

Празничната заря ще започне около 23 часа, като за първи път тя ще бъде изстрелвана от морето. За целта във водите са монтирани 3 понтона - на 120 м от брега. Успоредно с това пироефекти ще има и от кея на военноморската база. Най-доброто място за гледане на зарята ще бъде зоната край Морската гара.

 

 

ПРОГРАМАТА за 15-и август

9:00 ч. - Катедрален храм Успение Богородично ТЪРЖЕСТВЕНА АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ

10:30 ч. - пл. Св. св. Кирил и Методий ТЪРЖЕСТВЕНО ИЗДИГАНЕ НА ФЛАГА НА ВАРНА

10:40 ч. - пл. Св. св. Кирил и Методий ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА За децата

9:30 ч. - Сцена Раковина АТРАКЦИОН ВЪЛШЕБНО ОГЛЕДАЛО

10:00 ч. - Сцена Раковина

ИНТЕРАКТИВЕН СПЕКТАКЪЛ "БАЛОН КАТО СЛОН"! С участието на Коле Китанов

11:00 ч. - Сцена Раковина АТЕЛИЕ ЗА ИЗРАБОТКА НА КУКЛИ Под ръководството на Мария Банова и Арт Ленд

15:00 – 19:00 ч. - Аквариум ЕСЕТРОВА ЛУНА Образователни игри за водния свят на рибарско корабче Домакин: Световната природозащитна организация WWF

18:30 – 19:45 ч. - Сцена Раковина БОГДАН ТОМОВ ЗА ДЕЦАТА НА ВАРНА

18:30 ч. - Пристанище Варна – свободна зона Официално откриване и награждаване на победителите от трите гонки във Варненския залив

20:00 ч. - Летен театър ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА ВАРНА Церемония по връчване на почетни звания и отличия Концерт с участието на Ансамбъл Варна, камерен ансамбъл Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния, квартет Светоглас, Донко Марков и група Вакали

20:30 ч. - Пл. „Независимост“ ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ КРАЙ ФОНТАНА С участието на: Оркестър и солисти на Държавна опера – Варна с диригент Кръстин Настев и Камерния ансамбъл Св. Йоан Кукузел – Ангелогласния

20:00 – 01:00 ч. - пристанище Варна – свободна зона ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ С участието на: Connection Crew, Христиан Ненов, Кирил Хаджиев – Тино, Атанас Кателиев, Славин Славчев и група Julian’s Laughter, Ицо Хазарта, 4Magic, Дамян Попов и Миа (водещи), Ева Пармакова, DJ Fabrizio Parisi, TITA и Claydee (Гърция)

23:00 ч. ЛАЗЕРНО ШОУ И ПРАЗНИЧНА ЗАРЯ