Комисията по безопасност на движението към Община Варна реши на извънредно заседание този следобед да бъде въведена пълна забрана за движението на МПС в Морската градина, съобщи Дарик радио.

Решението идва след новите протести, организирани от варненци след трагичния инцидент от събота, при който момиченце на 4,5-годиши беше прегазено от румънски шофьор на платен паркинг в парка. 

Общинските съветници решиха още на входовете на Морската градина да бъдат поставени забранителни знаци за влизане. Изключение ще се прави само за коли, обслужващи зоопарка, делфинариума, логопедичната детска градина и Карин дом. Допълнително ще бъде уточнен начинът, по който ще става влизането на возилата.

"Като мотив за това решение ще послужи актуализираният наскоро Генерален план за организация на движението на територията на Община Варна", обясни Пламена Маринова, заместник-кмет на Варна по юридическите въпроси.

Комисията реши още служителите на Общинска полиция ще бъдат упълномощени да налагат санкции по спазване на забраната за движение.

"Даваме си сметка, че това решение не е популярно и ще бъде в ущърб на някои. Длъжни сме обаче да се съобразим с обществения интерес", заяви председателят на комисията - зам.-кметът по сигурността и обществения ред Тодор Иванов.

Той уточни, че решението на Комисията по безопасност на движението ще бъде веднага внесено при кмета.

Варненците, които от години се борят за ограничаването на автомобилите в парка, приеха решението с одобрение.

"Аз съжалявам, че трябваше до такава трагедия да се стигне, за да вземат правилното решение от община Варна. Паркът е за разходка, паркът е за отдих... Паркът не е да се движат автомобили в него. Както казах, паркинг в парка е недопустимо", коментира един от тях - Кръстьо Кръстев, пред bTV.

Междувременно съдът остави за постоянно в ареста 32-годишния румънец, убил малката Радослава. В съда стана ясно, че това се е случило пред очите на родителите й. Според свидетели той объркал предавките и вместо назад, тръгнал напред.