Варненци протестираха срещу колите в Морската градина. Инициативата за протест е след трагедия, при която БМВ с румънска регистрация уби вчера петгодишно дете на паркинг в градината. Идеята за протеста възникна в групите във Фейсбук и е официално подкрепена от гражданите от сдружение "Варна диша" и велоклуб "Спартак" във Варна.

 

На място пристигнаха много родители с деца. Според местни жители е оксиморон да има паркинг в парка, тъй като това са несъвместими неща. От общината обясниха, че от 6 години се опитват да спрат автомобилите в морската градина.

"Съдът разпореди да махнем всички забранителни знаци, да махнем бариерите, да махнем КПП-тата", заяви Тодор Иванов, заместник-кмет на община Варна пред bTV.

Снимка: Булфото

Битката между граждани, община и съд приключва в полза на автомобилите, защото собственици на терени в парка подават жалби срещу спирането на движението.

Така сега колите могат да се движат, но без да спират и да паркират по алеите.

Според заместник-кметът на община Варна трябва на това място да има "общинска полиция, която да извършва непрекъснати 24-часови постоянни проверки".

Хората обаче настояват за незабавна и пълна забрана за движение на коли в целия парк.

"Само така ще можем да спасим нашите деца. Трябва да имаме приоритети. Трябва да знаем кое за нас е приоритетно - дали децата и зелените площи, предвид нарастващите и наводнения, или бетона, парите и колите", смята Мария Димитрова.

Снимка: Булфото

Румънският шофьор, блъснал детето, е задържан за 72 часа. Инцидентът стана вчера около 17.00 часа на паркинга на заведение в Морската градина. 5-годишното дете, което загина на място, бе блъснато от 32-годишен румънски гражданин. При направените след инцидента тестове на водача не е установена употреба на алкохол или наркотични вещества, уточняват от полицията.

Окръжната прокуратура във Варна ще повдигне обвинение на румънеца за престъпление по транспорта.

Снимка: Булфото