Във формированията на Военноморските сили започна подготовката на личния състав за 2022 година с демонстрационни упражнения. Във Военноморска база Варна бяха направени показни занятия по прехвърляне на леки товари между кораби, преглед и превъртане на оръжието и техническите средства на кораба, борба с възникнал пожар на кораб, дистанционно управление на подводен апарат за идентифициране и унищожаване на подводни обекти, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, от състава на Военноморските сили.

Снимка: Bulphoto

Две военноморски бази във Варна и Бургас заменят досегашните пунктове за базиране на Военноморските сили в двата града, съобщи днес кап.I ранг Ваньо Мусински, зам.-началник на военния флот по операциите при откриването на новата учебна година на ВМС. По думите му новата структура вече е в сила и основната й цел е да оптимизира системата на командването и управлението, както и подобряване връзката между отделните формирования на флота. Двете бази, които са подчинени на щаба на ВМС, са отделени от състава на флотилията, за да може тя да бъде чисто бойно съединение, каза още Мусински.

Снимка: Bulphoto

Той допълни още, че флотът започва новата 2022 година с извършен преглед на отбранителните способности, както и с нов план за въоръжените сили до 2026 година. През настоящата година по план българските ВМС ще проведат различни учения, както и ще вземат участие в активации на постоянните групи на НАТО.

Снимка: Bulphoto