Районна прокуратура - Варна повдигна обвинение на 26-годишна жена за измами с фалшиви дрехи чрез онлайн търговия. Наложена ѝ е мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 5000 лв.

Жената е от Варна и не е осъждана, няма предишни криминални регистрации. Срещу нея е повдигнато обвинение след много сигнали, подадени от хора, които са станали жертви на измамата.

Продажбата на модни облекла ставала във Фейсбук. Купувачите правели поръчки за дамски дрехи на популярни марки, които получавали по куриер без опция за преглед на пратката. След отварянето на пакетите обаче установявали, че са получили дрехи втора употреба.

Плащането ставало с наложен платеж при вземане на пратките. Цената варирала от 80 до 400 лв.

Установено е, че парите получавали малоимотни или неграмотни лица, на чието име били регистрирани търговските дружества. Те предавали парите на обвиняемата.

Обвиняемата е задържана в момент на претоварване от личен автомобил в таксиметров автомобил на чували с пратки, съдържащи именно дрехи втора употреба, подготвени за изпращане към краен потребител. След това, тя е трябвало да получи сумите от наложени платежи за над 80 пратки.

Районната прокуратура във Варна продължава работа по образуваното досъдебното производство. Установени са данни за извършени измами на територията на цялата страна, като деянието е добре обмислено и подготвено стратегически.