Протестиращи срещу закриването на Районния съд в Каварна затвориха за кратко пътя към българско-румънската граница. Жители на двете крайморски общини, които обслужва съдебната институция - Шабла и Каварна, се събраха в крайграничното село Дуранкулак тази сутрин. С бавно преминаване по последната пешеходна пътека в селото протестиращите възпрепятстваха движението на моторни превозни средства за около 20 минути.

Закриването на Районния съд, каквото решение е взела Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, ще възпрепятства достъпа до правосъдие в двете общини, заяви бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който е и сред организаторите на протеста. По думите му, хората от най-отдалечените селища ще трябва да пътуват 60 километра до най-близкия съд - в Балчик, дори само за да си извадят свитеделство за съдимост, предаде БТА.

Председателят на правната комисия в Общинския съвет в Каварна Мима Василева изтъкна, че преструктурирането ще създаде само проблеми на хората заради несигурните транспортни връзки. Ще се създадат трудности и на службите по пробация, по вписванията и т.н. Василева, която има адвокатска практика, посочи, че Районният съд в Каварна е достатъчно натоварен с граждански дела, като допълни, че през миналата година те са били над 600.

С обмисляното преструктуриране ще се затрудни работата и на полицията, и на редица други институции в Шабла, която е погранична община, каза председателят на Общинския съвет в морския град д-р Йорданка Стоева. Тя коментира, че районът е и бързоразвиващ се, като през лятото, заедно с туристите, населението нараства три пъти и се сключват и много сделки.

Протестиращите настояват Районният съд в Каварна да продължи да предоставя съдебни услуги.