Девет граждански организации са подали сигнал за наличие на корупционни практики в община Варна, съобщиха днес инж.Наум Наумов и Игнат Раденков, представляващи сдруженията, които са част от протестиращите в палатковия лагер в крайморския град. Двамата уточниха, че папката с документите е дадена и в президентството.

Пред обществеността на Варна данните за злоупотребите по различни инвестиционни проекти, чийто брой надхвърля 15, ще бъдат представяни поетапно, уточни Наумов. По думите му първата информация е свързана с изграждането на булевард "Левски", като според сигнала до Специализираната прокуратура при изграждането на пътя са неправомерно присвоени над 50 милиона лева.

Раденков допълни, че информацията за злоупотребите е събирана с месеци, включително чрез запитвания по Закона за достъп до информация, подадени до различни дирекции в общината.

Протестиращите посочиха още, че заради всички събрани данни ще искат оставката на кмета на града Иван Портних и предизвикване на предсрочни местни избори за Варна.