Апелативен съд-Варна потвърди оправдателните присъди на двамата строителни надзорници по дейностите за ремонт, реконструкция и модернизация на хотел "Вероника" в курортен комплекс "Слънчев ден" край курорта "Св. св. Константин и Елена".

Делото се разглежда за трети път, след като Върховният касационен съд повторно отмени решението на апелативния съд в частта, с която бяха оправдани Валентин Пенчев и Виолета Ганева.

Основният аргумент на защитата през всички фази на процеса беше, че инцидентът е станал не по време на строителство, а при подготвителни дейности, които строителният надзор не контролира, предаде БНТ.

Спрямо останалите четирима обвинени - Георги Георгиев, Пламен Николов, Валентин Тонев и Мехнур Манав, присъдите са влезли в сила.

11-етажният хотел "Вероника" се срути на 8 април 2015 година. Загинаха работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Те събаряли сградата, като ръчно подсичали колоните и рязали арматурите на партерния етаж, което довело до загуба на устойчивост и срутване на конструкцията. Съдебният акт може да се обжалва и протестира пред Върховния касационен съд.