Нашествие на змии във Варна. Експертите обясняват появата им с извънредното положение от преди три месеца. Според тях липсата на хора по улиците и парковете е довело змиите в града. Честата поява на влечугите в Морската градина и централната част на Варна накара общинската администрация да наеме ловец на змии, съобщи БНТ. 

Само преди седмица змия се появила в центъра на Варна и уплашила хората, които чакали на близката спирка. На място дошъл ловецът Боян Благоев и след няколко минути я открил в близката градинка.

Когато е имало змия, нямам празно, взимам я, казва Боян Благоев, ловец на змии. "После, както е по закон, оттук и извън града ги пускам на някакво място, където те се чувстват вкъщи", допълва той.

Откакто е нает от общината Боян се е отзовавал на десетки сигнали. Обикновено успява да стигне до мястото за двайсетина минути, но невинаги успява да открие змията. Досега е уловил шест и винаги смокове. Съветва хората, когато видят змия, да не се опитват да я наранят, защото са защитени от закона.

Далеч от нея. Нямат работа там. Да знаете животното е по-уплашено от нас хората. Така че най-добрият вариант е 112 и дежурният вече ме изпраща на адреса, казва още ловецът на змии. 

Преди години Боян е изпитвал ужас от змиите, но решава, че единственият начин да преодолее страховете си е да си вземе змия за домашен любимец. Така постепенно ги изучава и когато разбира, че се търси ловец на змии във Варна, не се колебае. Най-често змии се срещат в мазета и тревисти местности, но се случва да пропълзят и в автомобили. Успокояващото в случая е, че в града много рядко има отровни видове.

У нас се срещат 17 вида змии. Пет от тях имат способността да произвеждат токсини, но само на два вида отровата е опасна за човека. Това са усойницата и пепелянката.