Здравното министерство излезе с официална позиция, в която осъжда нападението над ваксинационен екип във Варна вчера. А няколко часа след като служебният министър д-р Стойчо Кацаров настоя държавното обвинение да се заеме със случая, от Районната прокуратура във Варна се самосезираха и започнаха проверка. 

Става дума за група граждани, които се представили от "Комитет за спасение". Те изискали от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на лекарствените препарати (ваксини) на територията на България.

После заявили, че доставчикът на ваксините, т.е. Министерството на здравеопазването, няма законово разрешително за прилагане на ваксините, а след напрежението на място и последвалия скандал, била извикана полиция, а пунктът - затворен.

Днес от Здравното министерство казаха, че след като "група антиваксъри нападнаха медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация във Варна, медиците са били принудени да прекратят ваксинацията".

По информация на РЗИ - Варна става дума за екип на ДКЦ "Света Екатерина" и уточняват, че е имало само словесни нападки, не се е стигнало до физически сблъсък. Също така отбелязват, че мобилният пункт е имал всички надлежни разрешителни за работа на място, а от общината им осигурили и достъп до интернет за пълноценната работа по ваксинацията. Транспортното средство е било регистриран лекарски кабинет, собственост на МЗ и предоставено на РЗИ за тези цели. Били са налични всички ваксини, позволени на територията на България. Уточняват обаче, че напоследък ваксинационните екипи не взимат дози от "АстраЗенека" заради слабия интерес към нея. 

Медиците от мобилния пункт, който се намирал на територията на Морската градина във Варна, били млади и след словесната атака и създалото се напрежение не били в състояние да продължат работа. Пунктът обаче е бил само временно затворен и през следващия уикенд се очаква отново да заработи. Желаещите да се имунизират са били пренасочени към останалите пунктове в града. 

От здравното министерство осъдиха атаката: "Няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу коронавирус в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират. Няма да им позволим, заради самите тях", се казва в позицията им.

"В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки", предупредиха от Здравното министерство.

Стигна се и до проверка от страна на прокуратурата, която трябва да установи има ли данни за извършено престъпление, ще бъдат установени и разпитани свидетели, а от разположените в близост камери ще бъдат иззети видеозаписите. Работата по случая се ръководи от прокурор от Районната прокуратура.