Морски експерти и представители на неправителствени организации от Варна настояват да бъде спрян търгът за продажба на единствения български спасителен кораб "Перун". Българското сдружение БУЛСАР - член на "Международната федерация за морско спасяване" дори е подало сигнал до прокуратурата за умишлена безстопанственост, на която е подложен плавателният съд десетилетия наред.

От 12 години плавателният съд "Перун" е изваден от експлоатация, а сега предстои страната ни да се раздели с него след търг с тайно наддаване. Построен преди 43 години в Съветския съюз, корабът може да спасява хора и плавателни съдове, да гаси пожари и да приютява на борда си стотици бедстващи.

"4-етажен блок на среща ви да се изправи и да можете да дърпате кораб, който е 10 или 15 пъти по-тежък от "Перун". И той успява", каза пред bTV Никифор Герчев, председател на българската доброволческа организация за морско търсене и спасяване.

След като е изведен от експлоатация през 2008 г. "Перун", с решение на министерски съвет, е прехвърлен от морска администрация на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". И потъва в разруха.

"Виновните за това трябва да ги търсят в министерството на транспорта. Само благодарение на Господ в момента няма сериозен инцидент на наша територия", отбелязва Иван Велков, председател на Моряшки професионален съюз.

Морските специалисти са убедени, че корабът може да бъде възстановен и използван по предназначение - да спасява човешки животи, вместо продаден на търг с начална цена от около 330 000 лева.

Според Ангел Забуртов, ген. директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" няма кораб, който да не може да бъде спасен.

"На каква цена - първи въпрос, и втори въпрос - защо да се обнови. От какви, от романтични, носталгични подбуди или от какво. Корабът от 13 години не е включван в никаква концепция за търсене и спасяване", отбелязва той.

Според Никифор Герчев обаче самият търг е корупционен.

Недоволните от продажбата на "Перун" са сезирали прокуратурата за предстоящия търг и се надяват тя да го спре. А в деня на провеждането му организират протест.