До няколко дни лабораторията във варненската университетска болница "Св. Марина" ще може да извършва тестове за коронавируса, каза днес директорът на РЗИ в крайморския град Дочка Михайлова, след заседанието на Медицинския съвет към областния управител. В срещата участваха представители на здравните институции, на лечебни заведения, на местната власт, на МВР.

Михайлова допълни, че Инфекциозната болница във Варна разполага с 33 легла, като броят им може да бъде увеличен до 52. При нужда пациенти може да поема и онкоболницата в града, която е на изолирано място и разполага с респираторни апарати.

От 2 февруари до днес в Инфекциозната болница са хоспитализирани 16 души, допълни Михайлова. По думите й, за половината от тях вече е доказано, че не са носители на коронавируса, а резултатите от изследванията на останалите ще станат известни утре.

Директорите на училищата трябва да засилят хигиенните мерки в учебните заведения, допълни областният управител Стоян Пасев. По думите му, препоръките ще бъдат представени и на кметовете на общини в региона, които също трябва да следят дали се изпълняват превантивните мерки срещу заразата.

Пасев съобщи още, че инициативите за отбелязването на националния празник - 3 март, на открито ще протекат както са планирани. Препоръката на експертите от съвета е да се избягват събиранията в затворени помещения.