Германски кораб, който щади природата и икономисва гориво, е на ремонт във Варна. Плавателният съд се задвижва с ветрови ротори. Дизайнът на кораба също спомага за по-малък разход на гориво и отделяне на вредни емисии, предаде БНТ.

Корабът "Е-Ship" е собственост на германска компания за вятърни турбини.

"Може да пренася и течни товари в дъното си, като има голям хамбар", каза Георги Георгиев, директор по техническите въпроси в КРЗ "Одесос".

Задвижването на корабът става с помощта на вятъра. При тази технология се търси Ефектът на Магнус.

"При движение те се въртят, когато преминават през въздуха се създават зони на позитивно и негативтно налягане, там се създава упорна сила, която е перпендикулярна на посоката на вятъра, и това нещо спомага за движението на кораба", казва Георгиев.

Корабът може да развие скорост до 17,5 възела. Екипажът на борда е малко над 20 души. Оказва се, че технологията за задвижване е отпреди век.

"Това нещо е разработено през 1924 година, в началото е било прилагано на някои кораби, но икономически не е било изгодно. Скъпо е било и затова се налага сега, когато има по-високи технологии", обясни Георгиев.

Експертите не се наемат да прогнозират дали еко корабът е бъдещето в корабоплаването, защото вече се говори за автономни кораби, които плават без екипаж.