Домът за стари хора във Варна, където пожар отне живота на четирима души, няма актуален лиценз. Открити са нарушения, но въпреки това продължава да работи. Това става ясно от думите на окръжния прокурор Красимир Конов, цитиран от bTV. Той обясни, че евентуалният извършител е 53-годишен мъж, който е в психиатрията и че предстои да се реши дали може да му бъде повдигнато обвинение.

Записите от камерите са иззети от разследващите и предстои да им бъде направена експертиза. На тях се вижда как въпросният мъж е в стая с жертвите.

"Той вади предварително приготвени хартии и предмети, пали ги на едното легло. После ги премества на съседното, което е неговото. След това излиза от стаята пълзешком, понеже е с увреждания", разказа ст. комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР - Варна. 

Стана ясно и че две санитарки са се грижили във въпросната вечер за обитателите, като една е следяла камерите.

Продължава лечението на приетите в болница две възрастни жени, каза по-рано д-р Мариета Йовчева - началник отделение "Токсикология" към ВМА- Варна.

Като проблем при едно такова събитие се вдишват един букет от токсични газове, винаги присъства въглеродният окис като силно отровен газ, въглеродния двуокис, тъй като става дума за пожар в битови помещения се отделят и различни концентрации цианидни съединения, на хлора, на сярата понякога. При всички случаи става дума за едно смесено отравяне при възрастни жени с множество придружаващи заболявания, но опасност за живота все още има и е възможно в резултат на този инцидент да настъпят някои усложнения, обясни д-р Йовчева.