Мащабна акция за почистване на охранителните канали и деретата тече във Варна. Тя обхваща близо 60 обекта на територията на общината. В тях се почиства и премахва паразитната растителност, ще бъдат извозени и струпаните битови и биоразградими отпадъци, предаде БНТ.

Деретата и каналите се чистят два пъти в годината, като за тази дейност общината е заделила половин милион лева.

"Община Варна е изградена върху хълмове, които имат много обособени дерета, затова ние внимателно наблюдаваме тяхното състояние", каза Георги Иванов от община Варна.

През 2014 година само за няколко минути квартал "Аспарухово" потъна под вода. Стихията отне 13 човешки живота, а причината за наводнението бе непочистените дерета. След трагедията отводнителните съоръжения станаха приоритет за местната власт.

"Много внимателно се стремим да осъществяваме проходимост на отводнителни канали, съпътстващи отводнителни шахти и най-вече на деретата, които са по-рискови", каза още Георги Иванов.

Рисковите дерета в квартал "Аспарухово" също са почистени. Въпреки горчивия урок от опустошителното наводнение хората продължават да изхвърлят боклуци в каналите.

"Имаме фрапиращи случаи на изхвърлени гуми и строителни отпадъци, които биха били предпоставка за такива събития отново", поясни общинският служител.

Въпреки че през миналата година има наложени десетки глоби за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, общината не може да залови всички нарушители.

Георги Иванов, община Варна: Трудността е, че трябва да хванем на местопрестъплението човека или фирмата, която си позволява този лукс, за да бъде санкцията в максималния размер.

Затова общинската администрация обмисля да въведе мониторингова система за ранно известяване за нивото на водите в деретата.

Георги Иванов, община Варна: Тя ще има и видеонаблюдение. Това ще способства да обхванем по-добре руслата на деретата, тъй като съвестта на някои от гражданите не е на достатъчно високо ниво и си позволяват да изхвърлят нерегламентирано отпадъци.

Администрацията призовава всеки, който стане свидетел на нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, да подаде сигнал.