6800 лева награден фонд ще си разпределят победителите в 78-то издание на най-стария плувен маратон Галата - Варна. Надпреварата ще стартира на 5-ти август в 9,30 ч. от моста на нос Галата, състезателите ще финишират на буна номер 2, разстоянието по права линия е около 4500 метра.

"Остават броени дни до 78-мия старт на това уникално спортно събитие. Благодаря на всички съорганизатори, които ни помагат - на Военноморските сили, на ПСК "Черно море", ИА "Морска администрация", БЧК, Гранична полиция, Морска гара, Медицинския център по спорта медицина, на Общинска полиция. Вярвам, че и тази година с общи усилия маратонът ще се проведе успешно, надявам се да има повече участници от миналата година, когато в надпреварата се впуснаха над 320 души", заяви на пресконференция кметът на Варна Иван Портних, който е и председател на организационния комитет. На срещата с медиите присъстваха Коста Базитов - зам.-кмет, Кристиян Димитров, директор на дирекция "Спорт", контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС, президентът на ПСК "Черно море" Филип Ромбаут, главният съдия Велислав Цеков, съдия по море кап. Камен Кукуров.

И тази година маратонът е отворен за всички граждани и гости на Варна от страната и чужбина, родени преди 2006 г. Сборният пункт за състезанието е на Морска гара в 06,30 ч. Записването ще бъде от 6,30 ч. до 8,30 ч., а преди старта състезателите ще преминат задължителен медицински преглед.

За преплували дистанцията се считат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал. Награди ще се раздават до 6-то място. Почетена ще бъде паметта на големия наш маратонец Добри Динев, като от единия от военните катери ще бъде хвърлен възпоменателен венец в морето.

Ден по-рано - на 4-ти август, за втора поредна година ще се проведе и спортният форум "1000x1000". Събитието няма състезателен характер и е своеобразна тренировка за големия маратон. Сборният пункт е плажната ивица под плувен комплекс "Приморски" в 8 ч., стартът е от 10 ч. Миналата година са участвали 130 души.