Иновативният проект популяризира значими реновирани или реставрирани през последните години обекти, които са незаменима част от културно-историческото наследство на страната ни, съобщава Топновини.бг.

В него се съревновават 12 паметника на културата от цялата страна, за които в срок до 30 ноември може да се гласува в сайта www.emblematichnitesgradi.com и чрез специално създадено мобилно приложение.

Там посетителите могат да разгледат техни снимки и 3D модели и да се запознаят с любопитни факти от историята им.

Обектът с най-много гласове ще бъде отличен на церемонията през декември.

Освен Варненският театър в инициативата участват Априловската гимназия в Габрово, Малката базилика в Пловдив, Боянската църква „Св. Никола и Св. Пантелеймон”, Музеят под базиликата „Света София”, Народният театър „Иван Вазов”, Национална художествена галерия и Национална опера и балет в София, Славейковото школо в Трявна, Театрален комплекс „Сава Огнянов” в Русе, Хан Хаджи Николи във Велико Търново и Цари Мали град в Белчин.

Културният проект ще бъде представен и с интерактивни изложби на 12-те обекта, които ще могат да бъдат разгледани от 7 до 22 октомври в Пловдив и София. С помощта на специални маркери, поставени на изложбените пана, сградите ще могат да “оживеят” на екрана на всеки смарт телефон и таблет.

Историята на варненския театър

Първата варненска театрална трупа, Варненски общински театър, е създадена през 1921 г. от големия български актьор Стоян Бъчваров (1878-1949).

Тогава общинската управа отпуска субсидия за поддръжането на театралната трупа, начело с именития актьор.

На 12 март 1921 г. с пиесата “Инстинктът” от Анри Кестмекер се открива първият сезон. Спектаклите се играят в зала “Съединение”, дървена пристройка към Часовниковата кула, реконструирана по-късно в Сцена Филиал.

През 1927 г. варненци възобновяват идеята за стореж на театрална сграда с безпрецедентна дарителска кампания и за по-малко от месец събират 1 милион лева.

През 1932 г., благодарение на доброволната помощ на варненската общественост, набрала средствата чрез фондови марки, една от най-красивите театрални сгради в България е построена.

На 29 октомври същата година в сградата се открива новия театрален сезон с “Боряна” от Йордан Йовков, постановка на първия директор-режисьор Стоян Бъчваров.

През 1947 г. варненският храм на изкуствата приютява и Варненската опера.

От 1999 г. Варненската опера се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си като държавен културен институт, под новото название Оперно-филхармонично дружество Варна.

През 2012 г. основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ бе обновена по ОП „Регионално развитие 2007 – 2013“ с финансиране от близо 4 300 000 лв.