Съдебната сага около наследствотона Фердинанд продължава само за Сакскобургготски и сестраму Мария Луиза Хробок. Какво се случи по делото за "царските гори", че 8 г. след старта му, един от правнуците и четирима от внуците на цар Фердинанд се отказаха от съдебната битка между държавата и наследниците на монарха? Отговор на този въпрос опитват да дадат колегите от "24 часа".

В понеделник бе одобрено съдебно споразумение между тях и Министерството на земеделието, в което е записано, че нямат претенции към държавата, както и тя към тях.

Ответници по спора чии са 16 500 декара гори в Рила остават Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и три дружества, които придобили поземлени имоти. Горите бяха върнати в периода между 2000 и 2003 г. от поземлената комисия в Самоков. Следващото заседание по делото е на 20 юни. На него ще бъде представена поредната техническа експертиза. Този път тя трябва де е изготвена от доцент от Университета по архитектура и геодезия.

В споразумението внуците на цар Фердинанд приемат, че техният дядо никога не е владеел 16 500 декара гори в Рила.

"В сключената спогодба между държавата и наследниците не е трябвало да се описва дали някой нещо е притежавал", смятат юристи.

Дали тя ще повлияе на изхода на делото, е рано да се каже, защото по нищо не изглежда то да приключи в Софийския окръжен съд до края на годината.

Юристи са на мнение, че върху решението на тримата сина и дъщерята на княгиня Надежда, която е четвърто дете на Фердинанд и Мария Луиза, може да е повлиял техния племенник Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес.

Той е 65-годишен адвокат по семейно наследствено право в Германия г. Юристът заедно с баща си - 97-годишния Франсоа Жорж Мари Люс-Байи, встъпиха по делото за горите през 2017 г. Това стана след смъртта на 89-годишната Маргарет дьо Шовини, която е майка на адвоката и съпруга на Франсоа Жорж.

"Как ще им повлияя? Нали всеки един от тях е подписал пълномощно. Тяхната позиция от самото начало е, че те никога не са искали да участват в този процес", коментира пред "24 часа" адвокат Петър Куленски.

Той представлява пред съда братовчедите на Сакскобургготски - херцозите Александер фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Фердинанд фон Вюртемберг и Софи Едокси Мария Луиз. Най-млада сред тях е Софи, която е на 82 г., а най-голям е брат ѝ Фердинанд, който е на 94 г.

"Патрик Франсис е човекът, който координира действията на фамилията. Аз най-често се обръщам към него, не само защото е най-млад, а и защото е колега", обясни адвокат Куленски. Според него решението на династията Фон Вюртемберг било най-нормално.

"Те са родени в чужбина, никога не са стъпвали в България и никога не са имали имуществени претенции. Винаги са говорили с респект и уважение", обясни адвокатът.

Юристи са на мнение, че държавата е можела и да загуби делото срещу Фон Вюртемберг, защото тяхното участие в собствеността било "пренебрежимо малко". Учудващо било и защо те се отказали да си търсят направените разноски по делото, при положение, че не били причината за започването му. То стартира срещу Симеон, а те са прибавени като ответници, защото са наследници на цар Фердинанд. Горите пък са получени от Сакскобургготски като наследник на Фердинанд.

"В крайна сметка това е смисълът на спогодбата - страните да направят взаимни отстъпки, за да може да се постигне някакво съглашение", смята Куленски.

Процесът за 16 500 декара гори започна през 2011 г. Продължителността е заради няколкото технически експертизи, които трябваше да очертаят границите на горите. Първата е оспорена от адвокатите на Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Вещото лице, което я е правило, представило справка, че е обикалял горите, включително и на Нова година и в дните на заседанията.После съдът назначава двама нови експерти, които се отказват. Сега се чака поредната експертиза. Дали ще е готова до 20 юни, тепърва ще се разбере.