Книга със статии на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, писани между 2010 и 2016 година и озаглавена "Една цел - България", беше представена тази вечер в двореца "Врана". Пред присъстващите Сакскобургготски първо говори за актуалността на написаното в книгата, а след това изрази огорчението си от отношението към него, предаде БТА.

Снимка: БТА

"За съжаление, за мен тези дни атмосферата е извънредно тягостна и ме боли да го кажа - донякъде стига до момента да прелее чашата", каза той пред събралите се.

И сподели, че му е болно след решението на съда, че дворецът "Врана" е на българската държава и от "това ожесточение, систематизирано преследване, като се има предвид, че в нашата страна всеки има право на собственост, още повече че това са наследствени имоти трето поколение".

"Не мога да понасям това отношение. Много е тъжно, има хора, които си мислят, че като си умре Симеон, ще разграбим всичко. Не е така, защото това е нещо, което сме получили от нашите предци и като всеки гражданин - моите деца имат право на наследство", каза оше експремиерът, цитиран от bTV.

"Би било много грозно да ме принудят да напусна пак и да съм във второ изгнание и то една република, която е от ЕС и е демократична", коментира по-късно Сакскобургготски по-късно пред журналисти.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който заедно с депутати от партията, беше гост на събитието, коментира, че казусът трябва да се реши по един достоен начин.

"Въпросът за собствеността на имотите, отнети от държавата, вероятно стои в полето на законодателния орган", посочи той.

Съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев коментира, че "комбинация от неграмотност, завист, алчност и парвенющина днес чука на вратата на този парк и на този дворец". За книгата той посочи, че статиите в нея са написани в типичния за Симеон Сакскобургготски "успокоен, сдържан стил, в който прозира една ненатрапчива, но многозначителна дълбочина".

Журналистката Красина Кръстева, която е написала единия предговор към книгата, посочи, че във всички тези статии я няма злобата на деня, а звучат благо и мъдро. Ако някой ги чете разбъркани, няма да познаете кога точно са писани, защото в тях винаги се призовава за трите "Р" - разум, работа, родолюбие, коментира тя.

Автор на другия предговор е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. 

Снимка: bTV