Чистка в СДВР и в Софийска районна прокуратура след убийствата в Лозен, покрай което на бял свят излезе старо престъпление на обвиняемия Чавдар Бояджиев - за убито от него момиче преди една година, квалифицирано като убийство по непредпазливост. 

Временният ръководител на прокуратурата Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова заради пропуски в работата по убийството 22-годишното момиче - първата жертва на обвиняемия за двойното престъпление в Лозен Чавдар Бояджиев.

"Поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС, заявява изпълняващият длъжността главен прокурор", съобщава пресцентърът на прокуратурата, като цитира Борислав Сарафов.

Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък следва да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения, разпореди още Сарафов.

Ръководството на МВР снема доверието си от началници в структурата на СДВР, съобщиха от вътрешното ведомство, след като по-рано на брифинг на прокуратурата зам.главният секретар на МВР Живко Коцев обяви, че сменя началника на Осмо районно полицейско управление в столицата.

В хода на досъдебното производство за двойното убийство на територията на София е установено, че заподозреният за престъплението е извършител и на друго умишлено убийство от миналата година, за причиняване на смърт по непредпазливост.

По настоящото досъдебно производство постъпват доказателства, според които може да се направи обосновано предположение, че с допуснати съществени пропуски във връзка с установяване на фактическата обстановка и набавяне на годни доказателствени средства, касаещи престъпление на същото лице от април 2022 г., съобщиха от пресцентъра на МВР.

Във връзка с тези констатации са предприети незабавни мерки от страна на ръководството на МВР.

Началникът на сектор "Престъпления против личността" към отдел "Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР гл. инспектор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска длъжност, а началникът на столичното Осмо РУ напуска системата на МВР.

Ще бъдат назначени проверки, в хода на които ще се изяснява тежестта на установените нарушения от страна на различните служители от МВР.

В изявлението си пък и.д. главният прокурор Борислав Сарафов отправи строго предупреждение към всички прокурори в страната и към административните им ръководители.

"Ще бъда безкомпромисен към всеки административен ръководител и към всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността. Същевременно декларирам пълната си подкрепа за всички колеги, които съвестно, почтено и професионално изпълняват своите служебни задължения в полза на справедливостта и гражданското общество", допълва главният прокурор.

Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост", посочва Сарафов.

И обещава нулева толерантност за всички онези прокурори и административните им ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. 

"Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура /СРП/", се посочва още в изявлението на Борислав Сарафов.

По-рано стана ясно, че МВР сваля доверието си от Осмо районно полицейско управление и сменя началника му заради неглижиране и пропуски в разследването на същото престъпление отпреди година, обявено за убийство по непредпазливост на 22-годишно момиче. И впоследствие Чавдар Бояджиев е бил пуснат от съда срещу мярка "подписка", за да последват две други убийства, извършени на 3 и 4 август - на 18-годишна ученичка и 27-годишен младеж от Лозен.