Адвокат Лазар Карадалиев, който е един от защитниците на бившия собственик на КТБ Цветан Василев, е в ареста за пране на пари, съобщава lex.bg.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че са повдигнали обвинения на трима столични адвокати и служител в адвокатска кантора за участие в престъпна група за изпиране на пари, но не посочват имената им, а само инициалите на единия Л.К. 

По неофициална информация те са Стоян Стоянов и Ивайло Боев.

Според обвинението групата е действала от 2014 г. и адвокатите са използвали контролирани от тях фирми, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони - разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на пари, придобити от престъпна дейност.

Вчера Специализираният наказателен съд е оставил в ареста Карадалиев, който според обвинението е и ръководител на групата. На другите двама юристи са определени гаранции от по 150 000 лв., а служителят в кантората е освободен срещу 50 000 лева.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

От прокуратурата споменават единствено, че ръководителят на групата е с инициали Л. К., но за адвокат Карадалиев е известно, че е разследван за пране на пари.

Преди месец антикорупционната комисия съобщи, че е внесла иск за конфискуване на негово имущество за 2,8 млн. лева.