Административният съд в Бургас не даде ход на делото, което трябваше да реши законно ли е брегоукрепването, под формата на хотел, над бившия "Шофьорски плаж". Причината -  болничен лист и ангажименти на една от страните - "Главболгарстрой".

Това е второто заседание по казуса, след като в края на юли делото не започна заради липсата на представител на фирмата инвеститор. Този път липсваше защитник на фирмата изпълнител под претекст, че е в болнични и извън в България, предаде БНТ.

"Отново отложиха делото, не беше даден ход на същото поради процесуални причини. Редовно са призовани този път всички страни, но са представители болнични и невъзможност за участие поради командировка в страната", каза прокурор Христо Колев.

От прокуратурата са на мнение, че липсва задължителната еко оценка за въздействието върху околната среда - за изграждане на хотел и считат разрешителното за строеж за нищожно, тъй като такова е било издадено за подпорна стена.

"Категорични сме, че строителното разрешително на хотелския комплекс, трябва да бъде обявено за нищожно, посочи прокурорът Христо Колев. Има и нарушения на екологичното законодателство, добави той:

"Има две защитени зони, които са в близост до този строеж, трябва да бъде извършен ОВОС (Оценка за въздействие на околната среда - б.а.)", каза Колев.

Преценка за тази оценка е правена, но само за първото строително разрешение - за т. нар. подпорна стена.

Тезата на Община Созопол е, че протестът на прокуратурата не трябва да бъде уважаван.

"На лице е влязъл в сила административен акт, който е приключил с удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа. След което, считаме за недопустимо да бъдат извършвани корекции по него", смята адвокатът на община Созопол Юрий Бошнаков.

Държавното обвинение е образувало и досъдебно производство срещу главния архитект на Община Созопол през 2018 година - за нарушени служебни задължения при издаване на разрешението за строеж на етапното строителство на подпорната стена край Алепу.

Адвокатът на "Алепу Вилидж", Петър Кошничарски, отказа да коментира пред медиите своята защитна теза:

"Вие съдът ли сте? За мен не сте някакви представители на някаква институция, на която аз съм длъжен да давам обяснения", подчерта Кошничарски.

Той подчерта, че съдията ще каже каква е истината на базата на доказателствата по делото и на това, което изложат страните. "Като ги представим тези доказателства, ще ги видите", каза още Кошничарски.

Трети опит да тръгне по същество делото, ще бъде направен на 5 октомври.