Прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане молбата на Иван Гешев да бъде освободен като редови магистрат. Според кадровиците от 15 юни т.г. Иван Гешев не е прокурор, тъй като сам е подал заявление, че след предсрочното му освобождаване като главен прокурор не желае да бъде преназначен като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура. 

В началото Огнян Дамянов припомни, че Гешев бе освободен предсрочно като главен прокурор. След това той поиска да бъде върнат като прокурор във ВКП, а впоследствие искаше да бъде освободен като магистрат.

"Никой не може да бъде назначен на позиция, която не иска да заеме", каза Дамянов, а след това изчете кадрова справка по отношение на Гешев.

Огнян Дамянов каза, че няма как Гешев да бъде освободен, защото той не е връщан като редови магистрат. Въпреки това той каза, че съществува възможност Гешев да бъде възстановен и после освободен.

Гергана Мутафова изрази мнението, че няма как Гешев да бъде освободен, след като не е възстановен като редови магистрат.

Стефан Петров посочи, че няма как колегията да възстанови някого на позиция, която вече е заявил, че не желае да заема. По думите на Петров Гешев не се е възползвал от 14-дневния срок, който е имал, за да обжалва предишно решение на Колегията.

В крайна сметка единодушно прокурорската колегия реши, че оставя без разглеждане искането на Гешев да бъде освободен като редови магистрат.

Бившият главен прокурор може да обжалва днешното решение на ВСС пред съда.