Парламентът няма как да каже на Висшия съдебен съвет кой да бъде заместникът на освободения Иван Гешев и кой ще бъде новият главен прокурор. Това коментираха политиците в парламента по повод предсрочното отстраняване от ВСС на Иван Гешев и финализираната процедура с подписването на президентския указ.

"Това го решава Висшият съдебен съвет (ВСС), не парламентът", каза депутатът от ДПС Делян Пеевски в отговор на въпроса кой трябва да е следващият главен прокурор. Той попита и какво общо има с темата с освобождаването на главния прокурор Иван Гешев конституционната реформа, съобщи БТА. На въпрос какво следва оттук нататък председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова журналистите да прочетат Конституцията и съответните закони.

Идентичен беше и коментарът на председателя на правната комисия Стою Стоев от ПП.

"Имаме ясно разписана процедура в Закона за съдебната власт. Трябва да се избере в седемдневен срок заместник, който да ръководи прокуратурата до избирането официално на нов главен прокурор и трябва да започне процедурата по избор на нов главен прокурор, която продължава доста дълго време", каза Стоев.

Стоев посочи, че изборът на нов главен прокурор принципно продължава доста дълго време.

"Процедурата продължава минимум два, три месеца, а дали ще стигнем до конституционни промени до момента, в който процедурата се развие така че да може евентуално нови реформирани органи да изберат новия главен прокурор, предстои да видим", каза той. 

"А дали ще стигнем до конституционни промени до момента, в който процедурата се развие така че да може евентуално нови реформирани органи да изберат новия главен прокурор, предстои да видим", каза той. Според него всъщност това е и най-важното в момента, което трябва да се каже, да се види дали тези обстоятелства в момента ще променят по някакъв начин мотивацията на другите политически формации за конституционна промяна.

"Трябва да бъдат отнети кадровите правомощия на главния прокурор", коментира в кулоарите съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

"Всеки един прокурор в тази централизирана институция, за кадровото си израстване, зависи от главния прокурор. Оттова идва неговата сила и това трябва да бъде премахнато", обясни той целта на бъдещите поправки в основния закон, цитира го БНР.

По-рано в декларация от името на ПГ на ПП-ДБ Христо Иванов определи като "добра новина на трупчета" отстраняването на Гешев, но посочи, че именно последващите конституционни и други законодателни промени ще предотвратят той да има същия наследник.

Прокуратурата е под политическо влияние. Назначаването на Иван Гешев беше политическо решение, отстраняването му - също, коментира председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Проблемът не беше личността на главния прокурор. Не това е съдебната реформа. И "Демократична България", и "Продължаваме Промяната" се вкараха в този капан, защото обвързаха съдебната реформа със смяната на главния прокурор. Сега би трябвало да празнуват, че са извършили съдебна реформа, а всъщност цялата прокуратура има нужда от преструктуриране", отбеляза Йорданов, цитиран от БТА.

На въпрос дали настоящият състав на Висшия съдебен съвет може да назначи нов ръководител на държавното обвинение, след като е с изтекъл мандат, Тошко Йорданов отговори: "След като Висшият съдебен съвет може да го махне, предполагам, че може да си избере нов".

На този етап трябва да бъде започната и проведена процедурата за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), който впоследствие да избере нов главен прокурор, е позицията на ГЕРБ.

Дотогава временно изпълняващ длъжността ще изпълнява правомощията на главен прокурор, коментира и народният представител от ГЕРБ-СДС Рая Назарян. "В последните изменения, които приехме в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, изрично Народното събрание реши, че трябва да бъде проведен изцяло нов избор на членове на ВСС, които е редно да изберат новия главен прокурор", посочи Назарян, информира БТА.

"По отношение на отстраняването, ВСС взе решение и президентът изпълни своите правомощия по Конституция и в кратък срок издаде указ, с който вече е факт отстраняването на Иван Гешев", посочи депутатката.

Вчера президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. Дотук се стигна, след като на 12 юни Пленумът на ВСС реши да освободи предсрочно от длъжност Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. В подкрепа на решението на гласуваха 16 членове на съвета, четирима бяха "против".