15 години след убийството на собственика на фирма "Гранити" Стоян Стоянов, Върховният касационен съд (ВКС) сложи точка и на процеса срещу петимата подсъдими. След като два пъти връщаха делото на апелативния съд във Варна, върховните съдии накрая оставиха в сила последната присъда на втората инстанция, съобщи Lex.bg

С нея на 20 г. затвор са осъдени Станислав Михайлов и Стоян Петров, подсъдими за отвличането и убийството на бизнесмена. Признат за виновен и осъден на 18 години затвор е и съучастникът Стоян Колев.

Оправдан още на първа инстанция беше частният съдебен изпълнител Галин Костов, а при трите разглеждания на делото, апелативните съдии оневиняваха и Нено Стоянов, който първоначално беше осъден на 17 г. затвор, но сега е окончателно оправдан.

Осъдените трябва да платят и 700 000 лева обезщетения на близките на убития.

В затвора обаче са само Петров и Колев, тъй като Михайлов, който е осъден като подбудител, избяга и е в неизвестност, а делото срещу него беше гледано задочно.

Галин Костов

Снимка: Булфото

Собственикът на "Гранити" беше отвлечен на 6 март 2008 г., а след година и половина тялото му беше намерено в местността "Горска нива" край несебърското село Паницово. Разследващите предполагаха, че той е бил застрелян още същата вечер след отвличането. Няколко месеца след това пък беше убит един от преките извършители на покушението - Манол Хаджиев.

Предполага се, че основният мотив за убийството на Стоянов е спор за 2,5 дка земя.

Стоян Петров

Снимка: Булфото