Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Галин Костов осъди прокуратурата да му изплати обезщетение от 134 000 лева заради незаконно обвинение за данъчни престъпления, показва проверка на правния сайт "Лекс".

Костов, който е и бивш съдия, е сред подсъдимите по делото "Гранити" за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов преди 12 години. Този процес още не е приключил, но Костов бе оправдан и по него вече на две инстанции. Очаква се делото да стигне за трети път до Върховния касационен съд (ВКС).

Проверка в регистрите на Софийския градски съд (СГС) пък показа, че съдебният изпълнител е завел и спечелил вече дело срещу прокуратурата за второто наказателно производство, започнало срещу него, след като беше обвинен за отвличането и убийството на бизнесмена Стоянов.

По него Костов беше задържан повече от 2 години и след като беше освободен под домашен арест през 2012 г., прокуратурата му повдигна обвинение и за неплатени данъци за над 34 000 лева, за да го върне отново зад решетките. Данъчното дело продължи 4 години и през 2016 г. той беше оправдан окончателно на три инстанции, а от решението на ВКС става ясно, че накрая дори и прокуратурата не е поддържала обвинението. Именно заради това дело той сега съди прокуратурата за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Костов е оценил претърпените от него морални вреди от данъчното дело на 180 000 лева, като е поискал и 14 000 лева за платени адвокатски хонорари. Пред СГС той твърди, че делото е променило както личния, така и професионалния му живот, а освен това е повлияло тежко на здравето му.

Показания пред съда са дали негови приятели, които разказват, че го познават от студентските му години и впоследствие са били близки по време на кариерата му като адвокат, наказателен съдия, синдик, ликвидатор и ЧСИ във Варна. Близка на Костов жена, която е съдебен експерт, свидетелства, че при задържането бил шокиран, а след като се разбрало, че ще му повдигнат друго обвинение, това се е коментирало в целия град и цялата гилдия била в шок.

Част от колегите го подкрепяли, но други се отдръпнали и загубил доверието им. Семейството му също пострадало, защото съпругата му трябвало известно време да се грижи сама за трите им деца, които тогава тъкмо тръгвали на училище. Освен това Костов търсел пари от всички съдии, адвокати и ЧСИ във Варна.

Показания е дела и семейната лекарка на Костов, според която той много държал на доброто си име и се притеснявал, че то вече е силно опетнено. След като бил оправдан, вече бил по-добре, но нямал нищо общо с това, което е бил, казва лекарката.

Пред съда Костов твърди, че претенцията му към прокуратурата и описаните вреди са единствено заради обвинението в данъчни престъпления. Държавното обвинение пък е възразило, че няма как да бъдат разграничени претърпените от ЧСИ вреди, тъй като срещу него са водени паралелно две дела, а това за данъчните престъпления не е било и отразявано в медиите.

Съдия Богдана Желявска обаче отхвърля възраженията на прокуратурата.

"Дали към този момент е било водено ново такова, за което също има данни, че е приключило с оправдателна присъда, по делото би могло да се приеме като допълнителен, оказващ отрицателно въздействие на ищеца фактор, а не като пречка да бъдат разграничени понесените от него вреди", пише в решението на съда.

В него съдия Желявска приема за установено, че действията на прокуратурата противоречат на основните принципи на Европейската конвенция за правата на човека и в резултат на несправедливото обвинение срещу него, Костов е понесъл болки, страдания, стрес и притеснения. Тя обаче намира, че претендираното обезщетение за неимуществени вреди е завишено и е преценила, че справедливият му размер е 120 000 лева, а това за адвокатските хонорари е уважено изцяло.

"Неимуществената вреда представлява сериозно засягане на личността и достойнството на едно лице и се изразява в негативни преживявания от негова страна. Обезщетението следва да бъде съобразено с личността на ищеца, с начина, по който е преживял случилите се събития и отраженията, които са оказали върху него, включително върху обкръжаващата го среда, професионалната такава и близките му", мотивира се съдът.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд