Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 години преби новородено момиченце, се връща в Апелативния съд, показва проверка на правния сайт "Лекс". Това е решил Върховният касационен съд (ВКС), след като е преценил, че неправилно втората инстанция е приела за смекчаващи вината на Ковачева обстоятелствата, че е изразила съжаление за стореното, работила е извънредно, а делото е продължило над 5 години. Заради това Апелативният съд намали наказанието ѝ на 16 години затвор, след като на първа инстанция градският съд я осъди на 18 години лишаване от свобода, както и да плати обезщетение от 400 000 лева на родителите на пострадалата Никол.

Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница "Софиямед", в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били заснети и от камери, като записите бяха използвани в процеса.

Делото стигна до ВКС, след като акушерката и защитата ѝ поискаха по-леко наказание, като твърдят, че тя не трябва да отговаря за убийство. Родителите на Никол пък настояха за доживотна присъда за Ковачева. Пред ВКС бащата Румен Димитров заяви, че дори не е гледал записа от побоя над новородената му дъщеря, защото, ако го е бил направил, вече щял да бъде от другата страна. Според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата. Той обясни, че за него справедливо би било Ковачева да бъде осъдена да върне пари, ако ги е взела, но в случая няма как да върне здравето на детето, което след случилото се е развило епилепсия.

Според върховните съдии Блага Иванова (председател), Даниела Атанасова (докладчик) и Милена Панева няма основания за налагане на най-тежките наказания на Ковачева - доживотен затвор или доживотен без замяна.

ВКС обаче е категоричен, че воденото вече пет години дело не означава, че срокът е неразумен и това трябва да води до по-ниско наказание, както е приел апелативният съд. Върховните съдии посочват, че трябва да се преценява не само продължителността на процеса, а и неговата сложност. Надценено според ВКС е и значението на приетите по делото констатации на "Главна инспекция по труда", според които Ковачева е работила прекалено много часове извънредно и без нужните почивки. Върховните съдии посочват, че в случая Ковачева доброволно е искала да работи извънредно, а това не ѝ е било наложено от болницата.

За изразеното от акушерката съжаление за стореното, ВКС също не приема, че то не може да бъде оценено като допълнително смекчаващо отговорността ѝ обстоятелство.

"Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция съжаление е заявено декларативно и твърде късно, за да се приеме, че същото е релевирано с цел разкаяние", заявява в решението си ВКС.

В него върховните съдии казват още, че при индивидуализацията на наказанието не става въпрос за "математически величини", а за различни фактически констатации, които трябва да бъдат отнесени към степента на обществена опасност на деянието и дееца.

"При новото разглеждане е необходимо значимите за определяне на наказанието смекчаващи и отегчаващи обстоятелства да бъдат преосмислени..., след което да се извърши необходимата преценка и на подсъдимата да се определи наказание, съответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца и на целите по чл.36 от НК.", пише в заключение ВКС и връща делото на друг състав на апелативния съд.