Защитата на акушерката Емилия Ковачева е обжалвала решението на Софийския апелативен съд, въпреки че преди дни той намали от 18 и на 16 години затвор присъдата й за побой над новородено момиченце.

"Обжалвахме както продължителността на наказанието, така и предявеният гражданският иск в размер на 400 000 лв. Тази сума е прекомерна, защото детето е живо и здраво. Подобни обезщетения, дори и при по-трагични случаи, не се присъждат", заяви адвокат Жанет Желязкова пред bTV.

По думите й общественият натиск оказва влияние върху делото.

"Присъдата от 18 години лишаване от свобода клони към своя максимум. Законът предвижда за подобно деяние наказание до 20 години затвор", уточни адвокатката.

"При всеки психиката реагира по различен начин на натоварване. Не са направени достатъчно изследвания по отношение на нейното психическо състояние. Трябва да се знае, че не може човек, който работи 36-часова смяна и то на една нелека работа, да бъде адекватен, тя е полагала освен допълнителния труд по граждански договор в самото лечебно заведение, както и на ледена пързалка в Самоков като медицинско лице", допълни Желязкова.

Според заключението на съда обаче Емилия Ковачева няма психично заболяване, нито е страдала от синдрома "бърнаут" (синдром на професионалното прегряване).

"Самата тя казва, че няма спомен за това деяние. Затова реших, че трябва да бъде направена една допълнителна съдебно-психиатрична експертиза по отношение на синдрома "бърнаут", поясни адвокатката.

Тя е настоявала да бъде извършена и експертиза по отношение на състоянието на детето, за да се разбере към настоящия момент какво е неговото здравословно състояние и дали има причинно-следствена връзка между нанесената травма и отключената впоследствие епилепсия.