Акушерката Емилия Ковачева, която преди 3 години преби жестоко новородената Никол, е проявила садистично отношение към бебето, а цялото ѝ поведение при продължителния побой я характеризира като жесток и безскрупулен човек, който не зачита правото на живот.

Това се казва в мотивите на състава на Софийския градски съд (СГС), който през септември миналата година осъди Ковачева на 18 години затвор.

Делото тепърва ще продължи на втора инстанция в Софийския апелативен съд (САС), тъй като родителите на пострадалото дете искат по-тежко наказание, а подсъдимата не се признава за виновна.

Миналата седмица Ковачева поиска по-лека мярка за неотклонение, макар че е под домашен арест, но съдът не уважи молбата ѝ. Тогава родителите на 3-годишната вече Никол споделиха разочарованието си, че мотивите към присъдата още не са написани и Ковачева не е в затвора. Бащата Румен Димитров сподели, че дъщеря му е развила епилепсия след побоя, а бившата акушерка категорично каза, че не чувства вина.

Днес мотивите вече са публикувани и в тях съдия Владимир Астарджиев обяснява защо е приел, че справедливото наказание за Ковачева е именно 18 години затвор. Тя беше осъдена да изплати и 400 000 лева обезщетение на детето, съобщи правният сайт lex.bg.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница „Софиямед“, в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото.

В мотивите към присъдата е обсъдена и реакцията на лекарите в „Софиямед“ на сутринта след побоя над новороденото и погрешната преценка на дежурната лекарка, която подценила състоянието на детето. Тя била подведена и от Ковачева, която казала, че бебето е жълто и му били направени само изследвания за жълтеница, макар през цялото време да плачело от болки.

„Съдът няма компетентност в медицинската материя, което наложи изслушването на многобройни медицински експертизи по делото, но е напълно разбираемо, че никой от лекарите и медицинския персонал на УМБАЛ „Софиямед” не е предполагал причината за състоянието на детето, доколкото действията на подсъдимата спрямо детето са невъобразими и излизат извън рамките на нормалното отнасяне между хората, особено по отношение на новородените“, се казва в мотивите.

Съдът обаче отбелязва, че не може да приеме поведението на лекарите за адекватно на ситуацията. Едва привечер застъпващата дежурство друга лекарка вижда, че състоянието на бебето е изключително тежко и се обажда в болница „Токуда“, за да поиска транспортирането му.

В хода на делото така и не стана ясно какви са били мотивите и какво е подтикнало Ковачева да удря жестоко беззащитното бебе.

Съдът също пише, че тъй като тя отрича да е извършила престъплението, могат да се правят само предположения. Защитата твърдеше, че детето е било изпуснато, но не от Ковачева, което магистратите отхвърлиха.

Адвокатът на акушерката настояваше още, че тя е била принуждавана да дава тежки 24-часови дежурства, което водело до преумора, но и това твърдение беше опровергано от нейни колеги. Оказа се, че Ковачева е давала 24-часови дежурства, но по собствено желание, за да получава допълнително заплащане.

Според съда тя наистина е била пренатоварена, но това по никакъв начин не оправдава или омаловажава стореното от нея. Макар за това престъпление да се предвижда и доживотен затвор, прокуратурата искаше наказание от 12 години за Ковачева. Съдът отбелязва обаче, че са налице и четирите квалифициращи признака – обект на посегателството е дете, което е в безпомощно състояние, а опитът за убийство е извършен по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Обстоятелството, че именно акушерката Емилия Ковачева – лице, призвано да оказва специализирани грижи в първите дни от живота на човешките същества, е осъществила деянието по начина, по който е описан във фактическата част на настоящите мотиви, разкрива изключително садистично отношение спрямо бебето Никол и характеризира подсъдимата именно като жесток и безскрупулен човек. С нанесения на тридневното бебе побой, целящ умъртвяването му, подсъдимата е демонстрирала своята безчовечност и жестокост, както и пълна незаинтересованост за основните права на другите – включително правото на живот“, пише в мотивите на съда.

Относно гражданския иск от 400 000 лева, който изцяло е уважен, съдия Астарджиев казва, че уврежданията на детето по никакъв начин не могат да бъдат компенсирани парично. Според него сумата не отговаря в пълнота на критерия за справедливост, тъй като е занижена и няма да репарира дори частично причиненото на Никол.