"Възраждане" изготвя сигнал до Прокуратурата с молба да започне проверка за наличието на клевета в сигнала на Български хелзинкски комитет (БКХ) и 121 "интелектуалци", които са го подписали, съобщиха от партията.

Ето какво още гласи съобщението им до медиите:

"Най-голямата политическа партия в България, тъй като двете формации преди нея в Парламента са коалиции, изпратена от 358 000 българи в Народното събрание, е обект на ежедневни и масирани атаки от страна на коалицията на посолството - ПП-ДБ.

Ежедневно американските медийни канали, приближени до ПП-ДБ клеветят "Възраждане", заблуждават обществото и правят всичко възможно, за да повлияят общественото мнение и изградят образ на агресор на единствената българска политическа партия в Парламента.

Тези пропагандни кампании са добре организирани и взаимодействат с НПО и хора, приближени до тях. Очевидно всички те са добре мотивирани, вероятно материално, или от силната мотивация да възродят фашизма и да наложат мнението и пристрастията си.

От "Възраждане", като представител на 358 000 български граждани, които са гласували за политическата формация на последите избори и са изпратили български народни представители в Парламента, се очаква да заеме активна позиция и да предприемат действия по осигуряването на прозрачност и намаляван на възможностите платените от чужди фондации НПО, медии и личности да заблуждават обществото.

Народните представители на "Възраждане" изготвиха законопроект, аналог на американския FARA, с който поискаха прозрачност на информационната среда и обозначаването на медиите и личностите, които имат финансиране от чужди държави, като агенти на чуждо влияние. Със законопроекта се цели в България да се въведе една добра практика, по примера на други държави, сред които финансовият донор на американките медии в България - САЩ, за прозрачност на информационната среда. Законопроектът за момента е отхвърлян по различни начини от американските партии в парламента и присъдружната им турска партия, но той ще бъде внасян от "Възраждане" докато бъде приет.

Поради липсата на прозрачност общественото мнение продължава да бъде умело манипулирано и поради това "Възраждане" сигнализира Прокуратурата с молба да провери има ли клевети в последния сигнал подаден срещу политическата формация.

Предстои и внасяне на искане в Конституционния съд за разпускането на ПП-ДБ, която стои зад организирания сигнал срещу "Възраждане" и 358 000 българи, които представлява политическата формация в Народното събрание", заявиха от партията на Костадинов.