Българският хелзинкски комитет (БХК) изпрати сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за предприемане на действия за разпускане на партия "Възраждане", се посочва в съобщение на комитета. Сигналът е подписан от десетки общественици и граждански активисти. В него се посочва, че с дейността си партията и нейният лидер Костадин Костадинов целят "да разрушат демократичния правов ред в България".

БХК посочва, че от "Възраждане" все по-често отправят открити призиви за насилие и използват противозаконни средства за постигане на свои политически цели. В сигнала са изредени конкретни случаи, в които партията нарушава Закона за политическите партии и Конституцията. Допълва се още, че активисти на "Възраждане", включително нейният лидер, нерядко използват или подбуждат към насилие.

"Изразяването на противоположни виждания по обществено политически въпроси е нормален процес в демократичната държава", пише в сигнала. "Но използването на противозаконни средства за постигане на политически цели, включително използване и подбуждане към насилие, не може да се ползва с конституционната и законова защита на свободата на изразяване и свободата на сдружаване в едно демократично общество".

На 14 юли т.г. Софийската градска прокуратура възложи проверка на Държавна агенция "национална сигурност" и Главна дирекция "Борбра с организираната престъпност" по повод сигнал от Сдружение "Организация на евреите в България "Шалом" относно разпространен в социалната мрежа Telegram на групата на политическа партия "Възраждане" фотоколаж. В официална позиция от партията посочиха, че осъждат всички прояви на антисемизъм и провокирането на такива.

По-късно днес от "Възраждане" също излязоха с позиция  

"Това не е нещо ново за нас от "Възраждане", тъй като подаването на подобни сигнали се е случвало много пъти. Тези сигнали обикновено изразяват политическата воля на определена партия, а бърз прочит на списъка с имената на подкрепилите го "интелектуалци" показва коя е тя. Те всички са гласоподаватели и дори са били в листите на коалицията ПП-ДБ", заявяват от политическата сила.

От "Възраждане" посочват, че не е ясен и критерият, по който подписалите сигнала са определени като интелектуалци. "Очевидно е, че те самите се възприемат като такива, въпреки че в списъка виждаме имената на хора, които са известни с това, че са известни, виждаме хора в роднински отношения, което вероятно означава, че това да си интелектуалец се предава по роднинска линия, виждаме хора, които са почетни консули, и хора, които са страна по висящи съдебни спорове с "Възраждане", пише още в позицията.

За нас е странно защо същите тези "интелектуалци" не реагираха, когато ПП-ДБ намалиха бюджета за култура на 0,4 %, защо не реагираха, когато волята на 600 000 българи да има референдум не беше зачетена и с това беше нарушен законът, защо не реагираха, когато беше жестоко убит 24-годишен младеж, защо не реагираха за случая на момичето, което беше жестоко нарязано с макетен нож, питат от "Възраждане". "За съжаление, последният случай е използван от ПП-ДБ, за да обслужи политическите им цели в опита им да достигнат до хората с активна гражданска позиция", смятат от партията. "По подобие на вече установената практика очевидно ПП-ДБ използват трагедията за евтин политически ПР. Няма как иначе да обясним факта, че по места организацията на протестиращите в подкрепа на семейството на пострадалото момиче преминава през координаторите на ПП. Информация, достигнала до "Възраждане" от граждани", пише в разпространената позиция.