Съкилийници са малтретирали психически, физически и сексуално Патрик Първев - един от двамата осъдени за жестокия побой на 3-годишния Христо, и са го принудили да признае, че е убил 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина в столицата. Това стана ясно днес в Софийски градски съд по време на делото за убийството на ученика, което беше извършено на 2 юни 2015 г. Подсъдим е вече 21-годишният Йоан Матев, който не признава вината си.

Първев и съучастникът му Александър Донов, които бяха осъдени на 6 години затвор заради малтретирането на малкия Еци, бяха разпитани в съдебната зала. Там се разбра, че Първев вече е давал показания в следствения арест по случая през юли 2015 г. В тях саморъчно той е написал, че е бил измъчван от други задържани, които го карали да признае, че е убил Георги в Борисовата градина срещу 2000 лева. Един от тях, на име Калин, бил най-агресивен - карал го да се съблича гол и с четка за зъби да мие пода, не му давал да се храни с останалите и му удрял шамари. Правел го, защото му приличал на убиеца, кадри с когото бяха разпространени от МВР.

Снимка: Булфото

Днес обаче той отрече да е бил малтретиран за това, а мъченията, включително и сексуални, били като отмъщение за стореното от него - побоя над детето. А показанията му не бил подписани. Затова съдът назначи графологична експертиза.

Съдът разпита и бивш съученик на Матев - Сергей Андреев, който обясни, че в класа се шегували, че той много прилича на момчето от кадрите на МВР от Борисовата градина, но никога не го мислели сериозно. При показване на записите в полицията съученикът го разпознал по специфичния начин, по който си вдигал дънките.

По време на заседанието бяха изслушани обажданията на телефон 112, с които са подавани сигнал за убийството на Георги и двама. Първа се обажда приятелката на Георги - Лора, която има среща с него и го намира на пейка, наръган с нож. Това става в 11:46 часа във фаталния ден. На записите се чува как момичето плаче и се моли веднага да бъде изпратена линейка. Около минута тя се опитва да обясни на дежурната къде се намира. 

Следва ново обаждане в 11:57 - приятел на Георги звъни и пита какво се случва с линейката. В продължение на 3 минути той се опитва да насочи линейката, чийто шофьор не може да намери мястото.

В 11:59 следва ново обаждане, което е на фона на сирените и момчето обяснява, че линейката ги е подминала. От 112 го прехвърлят директно на Центъра за спешна помощ, за да ги насочва по пътя.

Междувременно - в 13:26 и 14:08, две 16-годишни момчета подават сигнали за евентуалните извършители на убийството. Едното твърди, че това са фенове на "Левски"-Запад, а другото, че Георги е наръган от двама братя близнаци.

Делото продължава с разпит на още свидетели.