Георги Игнатов беше наръган с нож в столичния парк на 2 юни 2015 г. След близо 2 години безрезултатно разследване, през февруари миналата година полицаите задържаха 19-годишния студент по право Йоан Матев. Оказа се, че брат му е завел разследващите до мястото, където според обвинението е хвърлил ножа, с който Георги е наръган в черния дроб.

Днес делото за убийството започна в Софийския градски съд. Съдия Руси Алексиев допусна гражданските искове от 400 000 лева, въпреки възраженията на тримата адвокати на Йоан Матев, според които тези граждански искове ще затруднят наказателното дело, защото е необходимо да се съберат допълнителни доказателства, които да установят по какъв начин тази финансова претенция кореспондира с доказателствата по делото. Съдът обаче не се съгласи с възраженията и видя пряка връзка между обвинението срещу Матев за умишлено убийство по особено мъчителен начин и гражданските искове на родителите му, предаде БНР.

Албена и Валентин Игнатови не бяха в съдебната зала, но ще присъстват на следващото съдебно заседание - на 12 април, за разпит.

Самият Матев поиска да бъде преместен от следствения арест на бул. "Г.М Димитров" в Софийския затвор заради здравословни проблеми, за които в затворническата болница щели да се погрижат по-добре.

Съдията обаче уточни, че по принцип след приключване на разследването и внасяне на обвинителния акт в съда задържаните се местят от следствения арест в затвора.

Адвокатите на Матев поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата, тъй като не им били предявени веществени доказателства. Председателят на съдебния състав обаче отвърна, че това не е вярно и посочи датата, на която е станало - 12 ноември 2017 г.

Магистратите отхвърлиха и искането на защитата делото да бъде гледано при закрити врата, тъй като съдържа информация от Специални разузнавателни средства.

Йоан Матев регистриран за кражба преди убийството