Окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишния Павел Тасков и 25-годишния Кристиян Кожовски за смъртта на 44-годишния бизнесмен от Петрич Самуил Кацарски, съобщиха от държавното обвинение.

В ранните часове на 22 май 2021 г. в заведение на улица "Цар Борис III" в Петрич възниква конфликт между две компании. В същото време Самуил Кацарски пристига пред заведението с такси, за да прибере свои приятели. Мъжът се поинтересувал за причините на разправията, като се опитал да я спре. Вместо това скандалът ескалирал, пренесъл се отвън и прераснал в масово сбиване. 

В мелето Павел Тасков ритнал силно с крак в корема Самуил, който паднал на пътното платно и ударил главата си в асфалта. Ударът е бил толкова силен, че 44-годишният мъж получил черепно-мозъчна травма и изпаднал в кома. Въпреки очевидно тежкото му състояние в този момент Кристиян Кожовски го изритал силно в главата. Свидетели на случващото се опитали да спрат побоя и да окажат първа медицинска помощ на пострадалия. През това време биячите избягали.

Очевидци на жестокия побой станали много хора - таксиметрови шофьори, клиенти на заведения и случайни минувачи. Те подали сигнал на тел. 112, като на място били изпратени екипи на МВР и Спешна помощ. Самуил Кацарски е транспортиран в болница в Петрич, а по-късно и в София. Въпреки усилията на лекарите седмица по-късно 44-годишният мъж издъхна. 

"Видях как мъжът лежи, целият в кръв, а трима се бореха за живота му. Беше си глътнал езика. Единият от хората, които се мъчеха да му помогнат, даже плачеше", припомни си свидетел, който пристигнал на мястото минути след зверството.

В хода на досъдебното производство са назначени и извършени множество експертизи - съдебномедицинска, видеотехническа, химикотоксикологична, ДНК, съдебно психиатрични.

Според заключението на вещото лице по изготвената съдебномедицинска експертиза, между черепно-мозъчната травма и настъпилата смърт на бизнесмена е налице пряка причинно-следствена връзка.

28-годишният Павел Тасков е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда. Максималното наказание, което може да получи по закон е 12 години затвор. Кристиян Кожовски пък ще отговаря за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди. Предвиденото в НК наказание е до 10 години "лишаване от свобода". 

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.