Върховна касационна прокуратура и Апелативната прокуратура в София взеха на специален надзор досъдебното производство за смъртта на 44-годишния бизнесмен от Петрич Самуил Кацарски.

Днес главният прокурор Иван Гешев се е срещнал със Страхил Кацарски, брат на починалия след побой Самуил. Обвинител №1 е изразил съжаление за случилото се и е уверил близките на жертвата, че прокуратурата ще доведе разследването до край.

Жестокият побой стана на 23 май, когато в търговски обекти в Петрич избухнал скандал между две компании. 44-годишният Самуил Кацарски станал свидетел на случващото се и се опитал да предотврати ескалацията на напрежението. Скандалът прераснал във физическа разправа, при което на мъжа бил нанесен побой. Вследствие на нанесените му удари Кацарски изпадал в кома. Въпреки предприетото болнично лечение няколко дни по-късно мъжът починал.

В качеството на обвиняеми по досъдебното производства са привлечени 27-годишният Павел Тасков и 24-годишният Кристиян Кожовски. По искане на прокуратурата им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В съдебна зала обаче се е явил само Кожовски, а Тасков е подал молба, че не желае да присъства. Адвокатите на младежите са категорични, че те са действали при условие на неизбежна отбрана. Твърдят, че записи от видеокамери показват, че пръв е нападнал Самуил Кацарски, дори два пъти се е връщал да удря младежите. Павел Тасков пък го ударил два пъти, а Кристиян Кожовски го ритнал веднъж.

Според магистратите, двамата трябва да останат зад решетките с оглед високата обществена опасност на деянието и събирането на допълнителни доказателства.

По-рано днес Иван Гешев разговаря с магистрати и служители на Териториално отделение – Петрич. Срещата е в рамките на работните посещения на главния прокурор в петте апелативни района в страната и бяха обсъдени приоритетите на прокуратурата през настоящата година, ангажиментите по противодействие на конвенционалната престъпност, утвърждаване на върховенството на закона и отстояване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт.

Гешев бе категоричен, че няма да спре да работи в интерес на българските граждани.