Окръжната прокуратура в Сливен внесе в съда обвинителния акт срещу 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря, съобщи говорителят на съда Мартин Данчев. 

По думите му, до дни ще бъде насрочена дата за делото, което трябва да започне до два месеца.

"По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие, заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт", посочи още съдия Данчев.

Три са престъпленията, в които е обвинен 21-годишния Мартин Трифонов, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева. Първото от тях е за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто обвинение е опит за изнасилване, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

Жестокото убийство на момиченцето бе извършено на 15 август. Убиецът пък бе задържан след почти 24-часово издирване, след като бе прострелян в краката, тъй като оказа съпротива. Заради раните си Мартин Трифонов бе опериран в сливенската областна болница и стабилизиран. Болничната му стая се охраняваше от полиция, тъй като съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", след като заседава в същата болнична стая. След това той бе преместен под охрана в болницата на затвора в София, където се намира и сега.

В деня на делото, той ще бъде конвоиран до сливенския съд.