Подписка с искане на доживотна присъда за извършителя на убийството на седемгодишното момиченце от село Сотиря започна днес в Сливен. Тя е инициирана от близките на детето, а подписи се събират под Стария бряст в центъра на града.

"Настояваме за доживотна присъда без право на замяна не само за Мартин Трифонов, но и за всички извършили подобни престъпления", заяви майката на убитото дете Гергана Драгиева.

Само за няколко часа в подкрепа на искането са събрани стотици подписи, предаде "Фокус". Инициативата ще продължи до 15 септември, след това събраните подписи ще бъдат внесени в Общината Сливен, за да бъдат препратени по компетентност.

Мярката за неотклонение "задържане под стража" на Мартин Трифонов не е обжалвана в обявения за това тридневен срок, стана ясно още днес. Преди дни Мартин Трифонов направи пълни самопризнания. Той остава в болницата под засилена полицейска охрана, съобщиха от прокуратурата в Сливен.

По време на откриването на нов арест в Сливенския затвор днес, заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов определи като разумна идеята за законодателна промяна относно съкратеното съдебно следствие и последващата от това намалена присъда.

Имам увереност, че тази идея ще бъде приета, каза той, като допълни, че не трябва общественото внимание да се фокусира само към съдебната фаза в решаването на такива проблеми. По думите му, съществуват големи проблеми, свързани с обществения ред и сигурност, които трябва да бъдат решавани. Дошъл е моментът за взимане на по-решителни мерки, бе категоричен Проданов.

Новият арест в Сливен се намира на територията на затвора в града. Сградата е била построена през 1987 година и е била котелно помещение. Арестните помещения са общо 20, като сред тях има такива за жени и непълнолетни. Капацитетът им е до 40 задържани лица.