С гражданско неподчинение близките на убитото през август 7-годишно момиченце Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря ще изразят недоволството си от приетите на първо четене промени в наказателния кодекс. Според реформите, отпадане на съкратеното съдебно производство и предложението за възможността да бъдат намалявани с 1/5 присъдите при тежки престъпления.

Милка Георгиева, бабата на убитото дете обяви, че в знак на протест ще се опитат да спрат работещите в съда да влязат в сградата.

"Целта е да не допускаме на работа нашите съдебни власти, макар че те нямат вина. Те работят по законите. Но, това е гражданското неподчинение, което започна подписката от тук и започва и гражданското неподчинение от тук", каза Георгиева, която обяви, че ще направят палатков лагер пред съда в Сливен, а след понеделник той се очаква да бъде преместен пред сградата на парламента в София.

Кристин бе зверски изнасилена и убита, а за престъплението е задържан Мартин Трифонов, който и преди е имал подобни криминални прояви. 

Гражданското неподчинение е обявено за днес, 27 септември, пред Съдебната палата в Сливен.

Близките на убитото момиченце поискаха доживотен затвор без право на замяна за убиеца изразяването на недоволство започна в 7:00 ч. и ще продължи докато не бъдат конкретизирани текстовете за намаляване на доживотните присъди. Протестът ще продължи пред парламента в деня на второто четене на законопроекта.

Няма такова нещо някой да насъсква хората срещу държавата, смята социологът Толя Стоицова.

"Това са две линии, които трябва да се разграничат. Едното е нарушаване на чувството за справедливост. Другото е юридическата част. За всеки един случай, за да се състои коректен обществен дебат, тези две линии трябва да се разграничат", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

Социологът осъди заплахите към съдии. Ако има нарушение на закона, съдиите трябва да си понесат наказанията, но не да бъдат заплашвани, категорична е тя.

Не може при всеки инцидент да се променят закони, отбеляза Стоицова. По думите ѝ това сега се прави на парче.