Хванаха предполагаемия убиец на детето в Сотиря, съобщи NOVA. 7-годишно момиченце беше изнасилено и пребито до смърт в сливенското село.

Новината бе потвърдена от главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Мъжът е оказал съпротива. "В момената е задържан и е откаран в болница", каза главният секретар.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също потвърди за задържаненето на Мартин Трифонов. Той е бил прострелян в крака.

Главният секретар уточни, че той веднъж е задържан, след което е избягал и пак задържан. Той каза, че Мартин е с наранявания по краката, но се установява дали е от оръжие на полицай. Мартин е контактен, няма опасност за живота му. 

Предстои повдигане на обвинение. Негови близки са знаели, че е извършил убийството на 7-годишното дете. 

Осъждан е за блудство и кражби. Не е имал подготовка да напусне района. По-рано днес е бил засечен от човек, който е успял да го снима и сигнализирал полицаите. 

"Той беше засечен в района и беше задържан за кратко от местно лице. Бил е завързан, но е успял да се измъкне. Човекът, който го е задържал ни изпрати негова снимка. Два часа продължи преследването. Колегите са стреляли, не се подчини на никакви разпореждания, наложило се е колегите да използват оръжие. Има нараняване в краката, колегите са имали основание да използват оръжие", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Бил е фен на енергийните напитки. Няма данни задържаният да има психично заболяване. Не е употребявал алкохол, противоречива е информацията за наркотици, но според полицията не е имал пари за наркотици

Извършена е аутопсия и са иззети ДНК проби. Събрани са доказателства, че той е убиецът на 7-годишната Кристин.

Тихомир и Андон са помагали на полицията да заловят 21-годишния Мартин Стоянов Трифонов, съобщи NOVA.

Двете момчета, които са помагали на полицията по време на гражданския арест, разказаха за телевизията какво знаят за предполагаемия убиец на 7-годишното момиче в Сотиря.

"Аз, Андон, две момчета и едно момиче тръгнахме да го търсим нагоре по реката. Стигнахме до третата бара и започнахме да се връщаме. На връщане видяхме две коли на "Гранична полиция". След секунди чухме как един от органите на реда каза: "Стой, не мърдай!". Започнахме да го преследваме по черния път", разказа 19-годишният Тихомир.

"Полицаите ни казаха, ако го видим да сигнализираме веднага и да го подгоним. Той мина покрай мен и го замерих с едно дърво. Не можах да го улуча. Взех един камък и успях да го уцеля. Всички полицаи тръгнаха след него. Органите на реда стреляха нагоре във въздуха и мисля, че един път го простреляха. Той се скри в една изоставена къща. Органите на реда влязоха и го заловиха", каза още 14-годишният Андон. Той сподели, че през годините двамата са имали дрязги.

По-рано днес полицията съобщи, че издирва 21-годишният Мартин Стоянов Трифонов, лежал в затвора за блудство, за жестокото убийство на 7-годишно момиче. Тежкото престъпление е станало в четвъртък вечерта в сливенското село Сотиря. Детето е било изнасилено и пребито до смърт. Намерено е в дере в селото. 

"Заподозреният е 21-годишен Мартин Трифонов. Той е безработен, асоциален тип, няма приятелства, семейството му е в много тежко финансово положение, той е без образование", заяви главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов в сливенското село Сотиря.

"Осъждан е и е лежал в затвора за прояви на блудство към негова близка", допълни още главният секретар на МВР.

Хората от селото твърдят още, че издирваният е лежал в затвора за кражби. Свързват името му и с фатален инцидент, станал преди година. Мартин минавал покрай една от къщите във вилната зона, когато го подгонили кучетата пазачи, живещи в двора й. Собственикът на имота се намесил и опитал да укроти животните. Те обаче се нахвърлили върху стопанина си и го нахапали до смърт. За случилото се тогава разказа и самият Мартин.

За залавянето на Мартин е бил включен огромен ресурс на полицията; в акцията снощи е имало хеликоптер на "Гранична полиция", жандармерия, военна полиция, планински спасители и други. Главният секретар многократно благодари на участвалите в издирването за добрата работа.