Поредица от тежки криминални престъпления само в рамките на няколко дни се превърнаха в централна тема в дневен ред. Обществото беше ужасено от убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря.

Не съществува никаква система за превенция на такива престъпления. Това заявиха в студиото на "Тази сутрин" по bTV експертите по сигурност Тихомир Стойчев и професор Николай Радулов.

Според тях ужасяващото престъпление е можело да се предотврати, предвид че арестуваният за деянието e направил самопризнания Мартин Трифонов е имал криминална история и досие.

"Ако беше отделена една минимална част от средствата, които бяха хвърлени за неговото издирване, за да бъде наблюдаван този човек, нямаше да се стигне до убийството", категоричен е Николай Радулов, според когото в последно време сме свидетели на много показни акции с малко ефект.

Всички големи криминални случаи, които са приковавали вниманието на обществото през последните години са извършени от хора, които са били осъждани и е трябвало да бъдат наблюдавани след излизането им от затвора, заяви Радулов.

Всичко това се случва заради "неправилно управление на МВР", смята професорът.

"Криминализацията на обществото се задълбочава", заяви Тихомир Стойчев и отбеляза, че на това се обръща малко внимание, а има увеличение на сексуалните престъпления.

"За последен път при министър Валентин Радев се показа скока с 10% на сексуалната престъпност", каза Стойчев, който заяви, че едва сега в България е започнало да се говори за някои варианти за справяне с този род престъпления като химическата кастрация, която отдавна се ползва в много държави."

Стойчев отбеляза, че блокадата в Сотиря е била неефективна, предвид че Мартин се е прибирал вкъщи.

Междувременно се извършва вътрешна проверка в спешния център в Сливен заради убийството на 7-годишното момиче

Тя ще покаже дали екипът на линейката е действал адекватно при транспортирането на малката Криси до болницата.

Роднини на момиченцето обвиниха лекар от "Спешна помощ" в немарливост.

Д-р Мариета Божидарова, която е завеждащ ЦСМП - Сливен обясни, че в момента се събират обяснения на екипа, извършил спешното повикване.

За "Тази сутрин" тя заяви, че при установени нарушения ще бъдат взети мерки според Кодекса на труда.

След обвинения, че не е присъствала медицинска сестра в линейката при транспортирането на малката Криси, лекарят подчерта, че по стандарт екипа трябва да е при пациента и за момента отказа коментар, тъй като предстои изслушване.

По думите на д-р Божидарова бабата на детето е била "вкопчена" в детето и е отказала тя да бъде приета в болница, преди да дойдат родителите ѝ.

Също така обясни, че от момента на приемане на повикване за дете в тежко състояние, до приемането му в спешното отделение са изминали 26 мин.

Очаква се да има резултати от изслушванията в рамките на утрешния ден.