"Спешният екип в Сотиря е направил всичко възможно на място. Прехвърлянето на фокуса към лекарския екип не е правилно. Говорим за тежко престъпление, а фокусът се измества върху спешния екип" - това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред bTV по повод обвинеинята на семейството на убитата Криси, че лекарят от Спешна помощ не се е погрижил за нея.

Самият доктор обясни, че бабата на 7-годишното момиченце му е пречела да го прегледа, защото го държала пищейки и му е поливала лицето с вода.

Балтов изтъкна, че мястото на близките не е в линейката и е грешка, че спешният екип е допуснал близките да пътуват с малкото момиче. Лекарят, пристигнал с линейката в Сотиря, обаче обясни, че бабата просто е влязла вътре и не е можел да я извади. 

По досегашни данни състоянието на детето е било несъвместимо с живота заради тежка черепно-мозъчна травма, нанесена с камък.

Припомняме, че трагедията в село Сотиря разтърси страната, след като Мартин Трифонов изнасили 7-годищната Криси, която почина по-късно в болницата в Сливен. След трагедията мъжът се опита да се скрие, но след мащабно издирване бе заловен. 


Междувременно бабата на малката Кристин - Милка Георгиева, обяви, че смята да заведе дело срещу медика в линейката, защото не е оказал адекватна помощ на внучката й. Тя смята, че и болницата носи частично вина, защото, спорде нея, не била подготвена за толкова тежък случай.

Относно разпоредбите към закона за задължителното здравно осигуряване, което се коментира много в момента, Балтов смята, че това е стъпка към демонополизация на Здравната каса.

"Допълнителните разпоредби към закона за задължителното здравно осигуряване е стъпка към демонополизирането на НЗОК в т.нар втори пакет, който не е задължителен", обясни медикът.

Той добави, че в предложените промени пациентите ще имат възможността да изискват допълнителни процедури при тяхното лечение. Те ще включват три опции - по-добри битови условия, допълнителни грижи от страна на лекарския екип, както и избор на екип и лекар.

Еспертът обясни, че в момента частните болници у нас се опитват да направят допълнителни здравни пакети, които да компенсират недостатъчното финансиране на клиничните пътеки.

По думите на Балтов държавните болници са против подобни мерки и смята, че всичко трябва да е регламентирано и урегулирано.

"Когато влезеш в частна болница и ти поискат 200 лв., става проблем. В "Пирогов" сумата е нула лева", допълни лекарят.

Балтов също така смята, че когато се остойности трудът на хората, процентите на доплащане ще намалеят. Проф. Балтов очаква увеличение на финансирането към клиничните пътеки с поне 20%.