Съдът остави без уважение искането на защитата на Борислав и Валентин Динкови за промяна на мярката за неотклонение и те остават в ареста. Те са обвинени в лично укривателство и подпомагане на Рангел Бизюрев, сочен за убиец на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица.

"Те са близо година с тази тежка мярка и ако съдът постанови по-лека, няма да са налице опасност от укриване или извършване на друго престъпление. Продължаването на по-тежката мярка смятам за репресия", аргументира се адвокат Светлана Званчева, защитник на близнаците.

Борислав и Валентин подкрепиха казаното от адвоката си, като допълниха, че искат да им бъде постановена мярка за неотклонение "домашен арест", предаде БТА.

След като изслуша страните, съдът счете, че опасността подсъдимите да се укрият и да извършат друго престъпление не е отпаднала, поради което отхвърли искането. Последваха радостни възгласи и аплодисменти от страна на близки, роднини и приятели на загиналия Димитър.

Преди началото на заседанието приятели и роднини на убития младеж от Цалапица излязоха на пореден протест пред сградата на Съдебната палата в Пловдив. Те отново настояват за промяна на обвинителния акт, като са на мнение, че близнаците трябва да бъдат привлечени под отговорност за съучастие, а не укривателство.

Смъртта на 24-годишния Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което за последно е бил видян.

Делото беше отложено за 10 септември от 9:30 часа.

Свидетел: Починалият Димитър Малинов употребявал наркотици, а Рангел Бизюрев го снабдявал с тях

 

В съдебното заседание днес бяха прочетени показанията на четирима свидетели по делото на Борислав и Валентин Динкови. Искането беше направено от техния защитник, адвокат Светлана Званчева.

Първият от тях беше Георги Илиянов - приятел на починалия Димитър Малинов от Цалапица. "Митко употребяваше наркотици, рядко трева, по-често амфетамин. Един от дилърите му беше Рангел. Рангел е продавал основно амфети. По принцип той е заядлив и лесно се пали", казва Георги Илиянов.

"На 27 юли чух Рангел за последно, когато разбрах, че момчето е мъртво и внукът ми е замесен. Питах Рангел какво е станало, той ми отвърна: "Каквото е станало - станало, няма връщане назад", казва Димитринка Бизюрева, баба на Рангел.

"Във фейсбук група видях, че пише, че е намерен трупът на Митко и Рангел е замесен. Казах му да хваща самолета и да се предава, ако е истина. Той ми отвърна, че няма да го направи. Изключи си телефона и това бе последният път, когато се чухме", сочат показанията на бащата на Рангел - Иван Бизюрев.

Бяха прочетени показанията и на близка позната на Валентин Динков. "Валентин мога да опиша като спокоен човек. Никога не съм го виждала да се кара или да се заяжда с някого, нито да избухва", сочат показанията.

Смъртта на 24-годишния Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което за последно е бил видян.