Делото срещу близнаците от Цалапица Валентин и Борислав Динкови ще протече по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, реши Районният съд в Пловдив на фона на два протеста. С това окончателно се дава старт на делото за укривателство на тялото на убития 24-годишен Димитър Малинов от пловдивското село, а братя Динкови остават в ареста. 

Снимки от протеста и заседанието ВИЖТЕ ТУК >>> 

До днешното решение се стигна, след като прокуратурата поиска събиране на нови доказателства, в това число и разпит на Рангел Бизюрев, който е обвиняем за убийството на 24-годишния Митко. Прокурор Димитър Костов поиска делото да протече по общия ред с разпит на свидетели. 

Адвокат Светлана Званчева, която защитава близнаците, посочи, че искането на обвинението за Бизюрев не е основателно. Тя изказа същата позиция и за гледането на делото по общия ред.

"Мерките им за неотклонение трябва да бъдат променени в по-леки. Не са обвинени в тежко престъпление, неосъждани са, имат постоянен адрес. Ще помоля да дадете ход на съкратено съдебно следствие", каза адв. Званчева, цитирана от "Марица". 

Представителят на държавното обвинение Димитър Костов я обори с това, че въпреки че престъплението не е тежко, то се наказва със затвор и са налице достатъчно данни същите да се укрият и да извършат престъпление, ако бъдат пуснати от ареста.  

Съдът реши, че събраните данни до момента не подкрепят самопризнанието на близнаците и за постановяване на категоричен съдебен акт и разкриване на цялата истина е нужно делото да се разглежда по общия ред с разпит на всички свидетели и вещи лица. Съдията Спасимир Здравчев потвърди мярката им за неотклонение и ги остави в ареста.

Решението провокира аплодисментите на присъстващите в залата близки и приятели на жертвата. Делото ще стартира на 16 май, като Рангел Бизюрев, който бе екстрадиран от Дания миналата седмица, ще бъде свидетел. 

При вкарването на близнаците в залата, те бяха посрещнати от протестиращи, които викаха "Убийци", а след края на разпоредителното заседание бяха изпратени с викове "Гробари".

Общо два протеста имаше днес в Пловдив - един пред сградата на прокуратурата, и един - пред съда. 

При засилено присъствие от страна на полицията и "Съдебна охрана" 20-ина близки и приятели на Димитър Малинов се събраха пред сградата на прокуратурата в Пловдив, сред които и майка му - Атанаска Бакалова и неговия чичо - Пейчо Малинов. Те носеха плакати с надписи "Настояваме за доживотен затвор за убийците му" и "Искаме справедливост за Митко".

Снимка: БТА

На мегафон Бакалова заяви, че прокуратурата се подиграва с всички близки на младежа, останал завинаги на 24. "Ако вашето дете беше заровено, така ли щяхте да се отнесете към случая? Вие ни се подигравате. Вие сте мафия", посочи тя, след което всички присъстващи на протеста започнаха в един глас да крещят "Мафия".

"Най-голямото ни опасение е, че днес може да бъдат пуснати да се приберат в домовете си. Защо беше разделено делото от окръжна прокуратура - участниците в едно убийство, Митко е заровен седем дни", коментира майката на Димитър пред БНТ

"Настояваме за такива присъди, които са адекватни на тяхното деяние и едва ли не се опитват да го изкарат като инцидент", коментира Пейчо Малинов. След протеста жителите на Цалапица присъстваха и на процеса в Районния съд, където аплодираха решението на съдията делото да протече по общия ред. 

Пред "Марица" адвокат Делчо Джубелиев, който защитава Рангел Бизюрев, коментира, че няма да обжалва наложената на клиента му мярка за неотклонение "задържане под стража" в края на миналата седмица.

Снимка: БТА

24-годишният Димитър Малинов издъхна след тежък побой, нанесен му на 20 юли 2023 г. около 22:30 часа. Тялото му беше намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е видян. Арестувани бяха първо близнаците Динкови за укривателство, а предполагаемият извършител напусна страната и след европейска заповед за ареста му бе задържан в Дания, откъдето бе екстрадиран миналата седмица.