Почина бащата на убития в Цалапица на 20 юли 2023 г. Димитър Малинов. Трагичната вест съобщи майката на Митко - Атанаска Бакалова във фейсбук. Ето какво написа тя: 

"Един баща се отказа от живота, след смъртта на своя единствен син! Вече са заедно завинаги! Почивай в мир Недялко Малинов! Кажи на Митко, че много го обичам!!!" 

По непотвърдена информация през последните месеци Недялко Малинов е страдал от тежко заболяване.

В началото той беше един от активните участници в протестите, организирани след убийството на Малинов, но впоследствие Недялко се появяваше все по-рядко на демонстрациите, най-вероятно заради здравословни проблеми.

За последното родителите на убития Митко са се видели във вторник, когато майка отишла при него в болницата, съобщи News.bg.

Това е станало след делото на на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство. Недялко си е отишъл в сряда.

Във вторник близнаците от Цалапица Валентин и Борислав Динкови бяха оставени в ареста от  Районния съд в Пловдив на фона на два протеста. С това окончателно бе дадено старт на делото за укривателство на тялото на убития 24-годишен Димитър Малинов от пловдивското село.

До вчерашното решение се стигна, след като прокуратурата поиска събиране на нови доказателства, в това число и разпит на Рангел Бизюрев, който е обвиняем за убийството на 24-годишния Митко.