На наказание от 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок се споразумя с Районната прокуратура в Кърджали "стрелецът-беглец" от хасковското село Сърница Бейсим Салиф.

Това се случи на днешното първо и единствено заседание по делото, провело се в Районен съд - Кърджали. Подсъдимият бе конвоиран от ареста в Хасково, където срещу него също се водят досъдебни производства. Мъжът е обвинен в извършване на две престъпления. Едното е за отправена на 30 ноември 2021 г. закана за престъпление против личността - заплаха за убийство спрямо Ердинч Аптиш от чернооченското село Душка, който впоследствие пък успя да го залови. Наказанието е 8 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок.

Второто обвинение е за държане на огнестрелно оръжие - пушка, без надлежното разрешително, за което обявеното наказание е 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок.

"Определението е окончателно и не подлежи на обжалване", обяви съдия Здравка Запрянова. Тя обясни, че наложеното наказание е условно, заради чистото съдебно минало на 55-годишния Бейсим.

Неговият съдебен защитник, адвокат Георги Зарчев, каза за БТА, че обвиненията в Хасково срещу клиента му са същите плюс опит за убийство, но очаква това обвинение да отпадне "понеже той е възпроизвел един изстрел във въздуха със сачми". Той уточни, че се изчакват резултатите от назначена експертиза. Зарчев изрази предположение, че и в Хасково ще се стигне до условна присъда.

"За съжаление, докато всичко това се случи, той вече четири месеца е в ареста", каза адвокатът.

На 29 ноември м.г. след дългогодишен спор със съседа си Мюмюн Мюмюн в село Сърница Бейсим Салиф първо стреля с въздушна пушка срещу опонента си, рани с нож жена му в ръката и избяга в гората.  Издирван от полиция и жандармерия, мъжът стигна до чернооченското село Душка, където също отправи заплахи за убийство.

При мащабна полицейска операция по дирите му бяха изпратени над 200 служители на МВР. На следващия ден в землището на село Душка, община Черноочене, беглецът заплашил с пушка и животновъда Краварят Ердинч Аптиш с думите "ще те убия", "дай ми пушката, ще те убия", "стой ще те застрелям, дай ми пушката", след като краварят вече бил успял да му отнеме в схватка оръжието.