Специализираният съд отложи гледането на мярката на Димитър Желязков-Митьо Очите. Причина за това стана постъпило искане от адвоката му съдът да разпореди изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, която да установи какво реално е здравословното състояние на Желязков, съобщи bTV.

Молбата е била уважена и в четвъртък е издадено разпореждане, с което съдът назначава да се направи експертизата.

От Специализирания съд обясниха, че молбата е постъпила на 22 март. Днес се гледат мерките на Йордан Въчев, Иван Пишиев и Радослав Николов, които се считат за негови съучастници. Магистратите трябват да решат дали да променят мерките им в по-леки.

Димитър Желязков-Митьо Очите е обвиняем като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици, съобщиха от държавното обвинение. Групата е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Бургас, Ямбол, Несебър и к.к. "Слънчев бряг". На съд по същото дело са предадени още 12 лица. Деветима от тях - за участие в ръководената от Желязков група, а 3-ма за престъпления, извършени по поръчение на групата.

Сред обвиняемите е и дъщерята на Желязков - Станислава, обвинена за събиране на "такса спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търковски обекти в курорта "Слънчев бряг".

Освен като ръкводител на организирана престъпна група, Митьо Очите ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане.

Ако бъде признат за виновен по делото, Желязков може да получи 15 години затвор, глоба до 10 000 лева и конфискация на половината му имущество.