За по-малко от два месеца Окръжна прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 27-годишния украински шофьор Станислав Пилсар, който уби с камиона си 32-годишната Северина Коларска и 34-годишния й мъж Ивайло Минчев при катастрофа на магистрала "Тракия".

Той е обвинен за това, че при управление на влекач "Волво" с полуремарке "Шмитц" с латвийска регистрация е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на семейството, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества - марихуана и случаят е особено тежък, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Във фаталния 28 май Пилсар се движел в южното платно за движение на магистралата, в посока Бургас. По същото към София с "Ауди" пътувало младата двойка от Карнобат, която от няколко години живеела на семейни начала. Жената, която била бременна и заради това отивали на преглед в столицата, седяла на седалката до мъжа си. Около 13,40 ч. камионът се намирал на километър 123, като се движел със скорост от 79 км/ч. Поради разсейване, украинецът не наблюдавал внимателно пътната обстановка пред себе си.

Снимка: Facebook

Красивата Северина била бременна в 7-ия месец

Така не възприел поставените указателни табели за ремонт на пътен участък и не насочил своевременно товарния автомобил в лявата лента на магистралата. Не възприел и паркираното в същата лента ремарке с поставените върху него пътни знаци. Заради това не намалил скоростта. Така предната част на товарния автомобил достигнала задната част на ремаркето, при което последвал удар между тях. Ремаркето било отхвърлено напред и надясно на пътното платно. В момента на удара, чужденецът осъзнал опасността и навил волана рязко наляво, като от това се насочил в насрещното пътно платно. Загубил контрол камиона, той блъснал и разрушил мантинелата, след което продължил неконтролируемото си движение и тогава с предната си част ударил "Ауди"-то.

Лекият автомобил бил повлечен и завъртян обратно по посока на движението, като двете превозни средства излезли от пътя. От удара колата получила силни деформации в предната си част. Пътуващите в него мъж и жена получили множество тежки травматични увреждания и починали в купето.

Тираджията на място бил изпробван с техническо средство за алкохол, като пробата била отрицателна. Впоследствие е взета проба, която установила употреба на наркотични вещества.

По делото са разпитани свидетели, извършени експертизи и др. Обвиняемият е с постоянна мярка "задържане под стража". Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е "лишаване от свобода" от 5 до 20 години, както и лишаване от право да управлява моторно превозно средство, уточниха от прокуратурата.