Украинският тираджия Станислав Пилсар, който е обвинен, че уби младо семейство при зверско пътно меле заяви пред магистратите от окръжния съд, че искрено съжалява за случилото се и е преживял много тежко голямата трагедия. Той заяви още, че не помни точно какво се е случило, защото бил в шок след инцидента.

"Много съжалявам. Много ми е тежко заради загиналите хора. Ако имаше възможност, щях да си дам моя живот", сподели в Пловдивския окръжен съд 28-годишният украинец като се разплака.

Той поиска по-лека мярка за неотклонение. Съдия Весела Евстакиева обаче го остави в ареста с мотива, че има опасност шофьорът да се укрие.

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" беше наложена по искане на пловдивската прокуратура. Според представителя на държавното обвинение са налице и трите кумулативни предпоставки, за да бъде изпратен Пислар в ареста - за престъплението се предвижда наказание "лишаване от свобода", има обосновано предположение, че именно той е извършителят и има опасност обвиняемият да се укрие, тъй като обвиняемият е украински гражданин. Тъй като Украйна не е член на ЕС, не би било възможно издаването на европейска заповед за арест, при евентуално укриване.

Адвокатката на Пислар подчерта, че пътните знаци за ремонт на магистрала "Тракия" са били поставени едва на 200-300 м от участъка, по който са се извършвали строителни работи. Тя изтъкна и чистото му съдебно минало.

"Абсурдно е водач на такъв тежък камион да може да реагира адекватно при такава ситуация - отстоянието е било твърде малко", каза адвокат Витанова, но това не натежа като аргумент.

Прокурор Димитър Махмудиев каза, че Пислар е карал зад друг тир във фаталния ден и вероятно е разчитал на него. Първият камион обаче е свил рязко наляво, тъй като водачът му вече е бил видял знака за каране в най-бързата лента на магистралата. В тази ситуация украинецът се е оказал пред количка на пътните служби, която е прегазил, след това е преминал през мантинелата и се е оказал в насрещното. Там е последвал ударът с аудито, в което са пътували бременната Северина Коралска и мъжът й Ивайло Минчев.

Днес в съдебната зала бяха майката и жената на Станислав, който не пожелаха да дадат коментар пред медиите. Те вдъхнаха кураж на обвиняемия с думите "дръж се". И двете изглеждаха разстроени от случката и дори пророниха сълзи пред събралите се в съда хора.