Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Кърджали, с което бе върнато за отстраняване на допуснати в хода на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила делото за катастрофата с участието на лидера на ДОСТ Лютви Местан, при която загина 6-месечно бебе.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април м.г. При опит на Местан, който бе зад волана на "Фолксваген Фаетон", да се включи в главния международен път за Гърция последва сблъсък с "БМВ"-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа". Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото й братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който ще застане пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.

В средата на септември Окръжният съд в Кърджали реши да върне делото на прокуратурата заради съществени нарушения. Държавното обвинение протестира решението.

Пловдивският апелативен съд обаче споделя доводите на окръжните магистрати в Кърджали, че в хода на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правата на пострадалите.

На първо място това са майката и братчето на загиналото момиченце, които са били представлявани от адвокати, които са били адвокати и на бащата. Това е основание за отвод.

На братчето не е бил назначен особен представител - адвокат, въпреки противоречивите му интереси с тези на баща му.

Пловдивският апелативен съд прецени, че органите на досъдебното производство не са установили и в пълнота кръга на пострадалите лица. Починалото бебе има баби и дядовци, които също могат да претендират, че са претърпели неимуществени вреди от деянието.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.