Окръжният съд в Кърджали даде ход на делото срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за смъртта на 6-месечното бебе Еджрин Ахмед при катастрофата на пътя за ГКПП "Маказа" през април 2019 г.

Магистратите отхвърлиха искането на защитата за отлагане на процеса. Мотивите на обвиняемия политик и адвоката му бяха, че копие от делото им е било осигурено едва в понеделник. Над 1000 били страниците по делото и според Местан и защитникът му било невъзможно да се запознаят с материалите.

Съдия Георги Милушев обаче бе категоричен, че Местан и адвокатът му са имали достатъчно време да се запознаят с делото от 23 август до днес, което е било на разположение в деловодството. Според съда, адвокатът е получил съобщение за делото на 23 август, а Местан 4 дни по късно.

Инцидентът, при който колата, управлявана от бащата на загиналото момиченце, се удари с лекия автомобил на лидера на ДОСТ, стана при разклона за момчилградското село Загорско на 14 април м.г. При опит на Местан, който бе зад волана на "Фолксваген Фаетон", да се включи в главния международен път за Гърция последва сблъсък с "БМВ"-то, движещо се от Кърджали по посока ГКПП "Маказа". Зад волана е бащата Юсеин, в автомобила са съпругата му Емине и двете им деца. 6-месечната Еджрин загина на място, а родителите и по-голямото й братче бяха транспортирани в болница. Няколко часа след инцидента Лютви Местан беше задържан от полицията и му беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт при непредпазливост.

По-късно обаче обвинение бе повдигнато и срещу бащата Юсеин Ахмед, който ще застане пред магистратите като съпричинител на катастрофата. Той е обвинен за това, че при управление на БМВ 318, е нарушил правилата за движение по пътищата, като сам и в условията на независимо съпричиняване с Местан, е извършил катастрофа.